Неговатељица – племенито занимање са душом

Старост може да буде веома лепа уколико сте спремни да је негујете и водите рачуна о својим годинама. Али у једном тренутку дешава се да нас тело изда и да више сами не можемо обаваљати свакодневне активности. Као најзначајнија подршка у позном добу ангажовање неговатељице од велике је помоћи. Неговатељица је више од особе која брине о старијим лицима; она најбоље разуме њихове потребе, ту је да им сваки дан учини лакшим, безбрижнијим и безбеднијим.
Стрпљење и емпатија главне су особине неговатеља
Посао неговатељице је изузетно одговаран и цењен. Емпатичност и несебично посвећивање другим особама особине су које поседује сваки неговатељ. Како се свакодневно ради са старијим лицима потребно је бити стрпљив и одговорити на све њихове потребе. Неговатељи за особу о којој брину временом постану пријатељи, десна рука и неко коме се увек могу обратити.
Које послове обавља неговатељица
Посао неговатељице обухвата спектар активности, које се могу разликовати у зависности од тога да ли је посао у геронтолошком центру или као кућна нега. На почетку је потребно савладати основне принципе заштите старих, немоћних, хендикапираних и хроничних болесника, како у социјалним и здравственим установама, тако и у кућним условима. Потребно је знати и препознати специфичне потребе старих и хедникепираних лица, идентификација и разумевање њхових проблема, процена функционалних способности и могућности самозбрињавања и збрињавања старих лица у установама здравствене заштите. Од посебног значаја је савладавање вештина комуникације са болесницима, њиховом родбином и колегама. Комуникација може бити и пресудна јер представља кључни фактор ефикасног обављања посла. Хигијена и уредност болесничке собе и непосредне околине (намештање кревета, мењање постељине и одржавање хигијене пацијената) још један су од задатака неговатељице, као и рад по упуству или уз надзор лекара и другог медицинског особља.
Уколико неговатељица живи са лицима о којима брине она по договору може обављати и припрему хране, као и активности које укључују шетњу лица или одлазак код доктора.
Како се постаје неговатељ?
Државе Европе, па тако и наша земља показују тенденцију старења становништа. Очекује се да ће само у Немачкој у наредних 5 година бити неопходно 300 хиљада неговатеља. Основни предуслов за посао неговатеља је да волите да радите са људима. Уколико сте одувек желели да бринете о другима, а притом умете да слушате и верујете да осмех може да улепша дан, посао неговатеља је за вас.
Катарина Миторвић је увек волела да помаже другима и посао неговатеља види као једно племенито занимање. “Бити неговатељ старих и немоћних лиц азначи бити им посвећен у потпуности. Искуство у дому’’Нана’’ је било фантастично. Њима највише значи лепа реч, пружање могућности да се осећају комфорно и да нису сами.” Она истиче значај практичне обуке у дому за стара лица и раду са ментором који се потрудио да јој објасни и помогне у свакој непредвиђеној ситуацији.
Да посао неговатеља није само женско занимање како се понекад мисли, показао нам је Реља Симић, који је постао полазник курса за неговатеља у “Божидарцу” са жељом да постане сертификовани неговатељ. Након одслушаних часова теоријског дела обуке за неговатеља Реља је упућен у државни “Геронтолошки центар Београд” на Бежанијској Коси, како би савладао и практичан део наставе. “Морате волети овај посао да бисте га радили. Некада може бити изузетно тешких момената када не смете дозволити да вас емоције савладају. У дому сам имао прилике да упознам запослене који воле свој посао и који брину о старим лицима. Установа има близу 600 места за кориснике, што је чини највећом у земљи. Током теоријског дела који паралелно траје имао сам прилику да како запослене у дому, тако и предавача из “Божидарца” питам шта год ми није билој асно”. рекао је Реља, преневши нам своје утиске са обуке.
Уколико имате јасну жељу да постанете неговатељ курс за неговатељице можебити добра опција да квалитетно савалада све неопоходне активности овог занимања. У образовној установи “Божидарац” научићете све што чини једног доброг неговатеља. Бићете обучени за рад са лицима трећег доба, како у геронто центрима, тако и у приватним домаћинствима. По обављеној практичној обуци полазник из дома за старе или болнице у које је упућен, добија потврду о успешно завршеној пракси и тиме стиче услов да полаже испит. Психолошки аспект је посебно значајан код посла неговатеља. На предавањима се изузетно води рачуна о комуникацији, односно како не дозволити да вас савладају емоције и како реаговати у кризним ситуацијама.
О курсу за неговатељице можете се директно информисати кликом на линк или добити информације на телефон путем бесплатне линије 0800300305
Текст је преузет са сајта лепсастастарост.рс

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *