ИЗЛОЖБА – ЉУДСКО ТЕЛО У ФУНКЦИЈИ СВАКОДНЕВНИХ ПОТРЕБА, ОБАВЕЗА И АРТЕФАКТА

У галеријском простору Градске општине Врачар синоћ је отворена изложба радова вајара Ивана Марковића под називом Алуминимани. Уметник је изложио шест радова на папиру и две инсталације на којима   је приказан однос људске фигуре и простора. Изложбу је отворила Мирјана Митровић, чланица Већа Градске општине Врачар задужена за културу.
О ликовном аспекту Марковићевих радова говорио је Велимир Поповић, академски сликар.  „Вајати, значи одредити једну површину као пројективну, тачније поставити једну површину као полазиште за конципирање оса и кључних тачака неке пластичне форме. Од потеза путем кога се дефинише извесно кретање људске фигуре и његова форма, Иван прелази пут од тематике односа тела и извесне површине коју схвата као тло, као поставку, фундамент кретања те фигуре. На тој површини тело стоји као моделована фигура у којој се спајају различити цртачки поступци. Избор јефтиног материјала нам говори о статусу уметника у друштву  у коме живимо. Структура алуминијумске фолије открива значајне стилске карактеристике овог вајарског опуса. Структура, односно фактура фолије упућује на светлост која провирује у скицама, унутар потеза и тиме фолија постаје материјал који уноси светлост у фигуре наспрам тамне позадине. Лагано рефлектујући светлост, фолија открива ефемерност људског постојања , јер лакоћа савијања фолије садржи тактилни моменат који посредује између аутора и потенцијалног посматрача. Људска фигура је  централни  мотив. Фасцинација њом,  разоткрива нам тело доживљено као границу у контакту са светом, као мембрану која нам указује на његове силуете, контуре“, рекао је Поповић.

Иван Марковић рођен  је 1981. године  у Јагодини. Дипломирао на Факултету Ликовних уметности  у Београду, одсек  вајарство, у класи проф. Мрђана Бајића. Бавио се рестаурацијом културних споменика. Учествовао на више групних изложби, ликовних колонија и неколико уметничких радионица за децу.
2010.  године припала му је награда “Сретен Стојановић”, за постигнут успех и резултате у скулптури, ФЛУ Београд. Ово је друга самостална  изложба Ивана Маринковића, прва је била 2011. године ”,  изложба амбијеталне скулптуре у галерији Алту  Београду. Постављене су осам скулптура у јавном простору широм Србије. Koлективно је излагао више од тридесет пута. Велики број његових радова налази се у приватним колекцијама у земљи и иностранству.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *