ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА ДЕЦЕ БЕЗ РОДИТЕЉСКОГ СТАРАЊА „Месец дана мог живота“

Синоћ су у холу Градске општине Врачар, деца из Звечанске представила свој свет кроз изложбу фотографија под називом “Месец дана мог живота”. Сваку од 100 фотографија пратиле су дирљиве дечје приче, а њихови аутори, деца и млади из домова, употпунили су вече својим смехом и дивним анегдотама насталим кроз дугогодишње дружење са сарадницима ЦЕПОРА – Центра за позитиван развој деце и омладине, организатора изложбе.
Преко 100 грађана је у понедељак увече посетило јединствену изложбу која је настала тако што су деца из Звечанске месец дана фотографисала све оно што им је важно, а затим сваку фотографију повезали са својим искуством, својим жељама и својим размишљањима. Изложбу су отворили Михаило Групковић, председник Скупштине општине Врачар и Лидија Буквић, програмски директор Цепоре, истичући како су овакви пројекти важни за саму децу, али и за све оне који желе да их упознају и да им буду подршка.
“Неке од ових фотографија су толико емотивне да не можете да не заплачете. Толико емоција, озбиљног размишљања о свету, људима, породици… Подсете вас на то шта све ова деца носе са собом сваки дан. А онда када их видите овде, насмејане, веселе, како вам причају о својим циљевима, жељама, где планирају да иду и шта да раде, шватите како су они мали хероји који су некад и јачи од нас великих, одраслих”, истиче један од посетилаца изложбе.
“Ми волимо да кажемо да желимо да оснажимо децу да они сами буду аутори својих прича, да не дозволе да их обликује то што неко други види у њима, што их неко сажаљева или претпоставља да су некакви какви нису. Сви наши пројекти за децу без родитељског старања имају за циљ да они боље разумеју себе и друге, остваре своје потенцијале, да буду једниствене, успешне, срећне особе”, наводи Лидија Буквић и додаје: “Поред тога, кроз прилику да закораче у свет ове деце, грађане упознајемо са њиховим стварним потребама, те разбијамо нека устаљена мишљења о деци без родитељског старања”.
Изложба је била и продајног карактера, а чињеница да су готово све фотографије однете за мање од два сата трајања изложбе, говори о квалитету самог догађаја и жеље људи да пруже подршку даљем раду са децом и младима без родитељског старања.
Изложба фотографија настала је у оквиру пројекта „Месец дана мог живота – радионице и изложба фотографија са децом без родитељског старања“ који спроводи ЦЕПОРА – Центар за позитиван развој деце и омладине, уз суфинансирање Министарства културе и информисања РС и подршку запослених фирме еФронт.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *