Кина: Успон змаја – Упознај Кину на Врачару

Божидарац у сарадњи са Институтом Kонфуције вас позива да присуствујете јединственом целодневном догађају и упознате Kину кроз манифестацију Kина: Успон змаја током суботе, 15. децембра у Божидарцу. Улаз је бесплатан.
Главна идеја је да грађанима приближимо културу Народне републике Kине које је постала један од главних мотора глобалног развоја. У 2018. години Kина прославља 40 година привредних реформи које су заслужне за њен успех. Наша држава и главни град постали су део иницијативе Један појас, један пут и тиме се приближавамо овој нама далекој држави. Током суботе посетиоци ће имати прилику и да виде шољице, чајнике и послужавник, који се користе у чајној церемонији у Kини и пробају аутентичне кинеске чајеве; науче основне потезе кинеске калиграфије; направе новогодишње украсе у кинеском стилу; чују више о пет фенг шуи елемената и њиховој филозофији; али и сазнају занимљивости о успону „Змаја с Истока“ и шта је то уствари Нови пут свиле о коме прича цео свет.
На самом почетку догађаја посетиоци ће моћи да савладају и основне ћигонг вежбе које су део традиционалне кинеске медицине. Позив и за учествовање у радионицама прављења украса, резања папира и кинеској калиграфији отоворен је за све грађане. Такође отворен је позив и за учествовање у радионицама прављења украса, резања папира и кинеској калиграфији. Пријаве су затворене. Поред тога, посетиоци ће моћи да погледају и један модеран кинески филм чија радња је смештена у Шангај. Филм је титлован на српски језик. Догађај ће бити затворен трибином о кинеском успону и новом путу свиле у суботу од 19 часова која ће се фокусирати и на очекивања од ове инцијативе. У свет кинеског развоја са освртом на програм „Један појас, један пут“ посетиоце ће увести аутор књиге „Kина у Европи“ Сања Арежина и политиколог Ивана Чочановић.
Kина: Успон змаја се организује у оквиру манифестације ‘’Упознај друге културе на Врачару’’ чији покровитељ је београдска општина Врачар. Улаз је бесплатан.

Распоред активности:

  •     11-12х Традиционалне вежбе за побољшање здравља – Qигонг
  •     12-14х Радионица кинеске калиграфије*
  •     13-15х Радионица новогодишњих украси у кинеском стилу*
  •     15-17х Радионица  резања папира и прављења украса*
  •     17-18х Предавање Фенг Шуи
  •     18-19х Чајна церемонија*
  •     19-19:30х Предавање “Кина – Успон змаја”
  •     19:45- 20:15х Предавање “Од старог до новог пута свиле”
  •     20:30-23х Пројекција филма “Пожуда, опрез” (српски титл)

 

*Пријавa за радионице је била обавезна али су попуњени сви капацитети.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *