ГРАДСКА ОПШТИНА ВРАЧАР ПОТПИСАЛА СПОРАЗУМ О РАЗУМЕВАЊУ РАДИ УНАПРЕЂЕЊА ПРИСТУПАЧНОСТИ БИРАЧКИХ МЕСТА И ОБЈЕКАТА ЈАВНЕ НАМЕНЕ ЗА ОСОБЕ СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

Како би побољшали приступачност бирачким местима и омогућили суграђанима са инвалидитетом да лакше остваре своје бирачко право, Градске општине Врачар, Савски Венац, Градска изборна комисија (ГИК) и Центар за самостални живот особа са инвалидитетом Србије потписали су Споразум о разумевању.
Тим поводом је одржан састанак код Поверенице за заштиту равноправности Бранкице Јанковић, коме су присуствовали заменица председника Општине Врачар Радмила Сарић, председник Скупштине општине Михаило Групковић и начелница општинске Управе Гордана Баста, као и представници општине Савски Венац, ГИК-а и Центра за самостални живот особа са инвалидитетом Србије.
Овим документом потписници су се сагласили да ће убудуће сарађивати и предузимати активности ради унапређења свих облика приступачности како бирачких места, тако и објеката јавне намене, укључујући физичку приступачност, као и функционалну приступачност за особе оштећеног вида, слуха и друге облике инвалидитета, уз пуну посвећеност реализацији договорених активности и остварењу заједничких циљева.
Заменица председника Општине Радмила Сарић истакла је, да је Градска општина Врачар на седници Скупштине општине, 20. септембра 2018. године, донела Стратегију за унапређење приступачности Градске општине Врачар за период 2018. до 2025. године. Као саставни део Стратегије, усвојен је и Акциони план за спровођење Стратегије приступачности за период 2018-2020. године. Стратегија за унапређење приступачности обухвата три секторске области: објекти јавне намене, јавне површине-улице, паркови, тргови и стајалишта јавног превоза и информације и комуникација. У Стратегији је дата детаљна анализа постојећег стања објеката јавне намене са аспекта приступачности, а са детаљним прегледом свих објеката у различитим областима. Акционим планом су предвиђене мере интервенције, односно мере којима се уклањају препреке, са временским оквиром, извором финансирања и носиоцем реализације, односно одговорним лицем.
Према речима Поверенице за заштиту равноправности, постигнути Споразум о разумевању је битан корак у обезбеђивању приступачности, како бирачких места, тако и прилагођеног изборног материјала, јер представља предуслов за самостално и равноправно учествовање особа са инвалидитетом у политичком и јавном животу.
Верујемо да ће овај добар пример сарадње на овако важном питању, као што је приступачност објеката подстаћи и друге општине и организација да већу пажњу посвете решавању овог проблема, нагласила је Бранкица Јанковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *