КА БУДУЋОЈ ПРОФЕСИЈИ

Градска општина  Врачар у сарадњи са Привредном комором Србије и Националном службом за запошљавање данас је представила ученицима  завршних разреда врачарских средњих школа  презентацију под називом  “Ка будућој професији“.  Ученици трећих и четвртих разреда III и  XIV београдске гимназије као  и Техничке школе  ГСП  и Архитекстонске школе, имали су прилику да чују  битне  информације за избор професије.
Ученике и професоре поздравио је Драги Лукић, члан Већа Градске општине Врачар  задужен за образовање: „Веома је важно да изаберете праву професију, изаберете прави смер и занимање у складу са потребама тржишта рада и вашим афинитетима. Верујем да ће многи од Вас овде бити доктори, адвокати, председници општина. Наша жеља је да након завршетка школавања останете у земљи, да будете стручњаци који ће дати допринос и развијати нашу државу.“
Лидија Матијаш, испред Привредне коморе Србије поручила је ученицима да  Привредна комора Србије организује различите едукације у неформалном облику, као и да има велику улогу у дуалном образовању, те је истакла да само уколико се изабрана професија воли, може да се постигне велики успех.
Врачарским ученицима се обратио и  проф. др  Горан Бојовић: „ Градска општина Врачар је недавно организовала Сајам запошљавања, а за мале матуранте организује Сајам образовања и професионалне оријентације. Саветујем ученицима трећих разреда вам да искористите летњи распуст за  похађање курсева, летњих школа, укључивање у савете школа и других организација за младе. Желим да истакнем да садашњи услови учења и студирања у односу на раније разликују, а дуално образовање данас омогућава  да поред теорисјког знања стекнете праксу, те можете одредити вашу стартну позицију, ваше афинитете и идеје за будући каријерни  пут.“
Ивана Божић, психолог у професионалној оријентацији Националне службе за запошљавање изложила је презентацију са информацијама о променама у свету рада, захтевима занимања и образовања, траженим способностима и особинама.  На самом почетку је истакла да први избор занимања није више избор за читав живот.  Присутни су сазнали шта је то што послодавци очекују и шта је важно за доношење каријерних одлука.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *