Почетак пројекта ,,Врачар у ритму света”

У   Градској општини Врачар у понедељак, 1. априла   отворен  је трећи по реду интернационални састанак менаџментског тима ЕРАЗМУС+ пројекта „Пинокио се придружује оркестру“ који је најавио почетак пројекта „Врачар у ритму света“ и наставак сарадње Градске општине Врачар и организације ,,Music Art Project’’.
Састанак је отворио Михаило Групковић, председник скупштине Градске општине  Врачар  најавивши пројекат „Врачар у ритму света“ који ће укључити три конкурсом одабране основне школе са територије Врачара, као и музичку школу „Станковић“.
,,Поносан сам што Градска општина Врачар и ове године наставља сарадњу са организацијом ,,Music Art Project“. Након данашњег састанка,  13. априла на овом истом месту организоваћемо  презентацију за наставнике из врачарских школа, како бисмо их упознали са свим предностима примене Ел система методологије учења кроз музику, коју је УНЕСКО прогласио најуспешнијом социјално-инклузивном методологијом икада спровођеном у свету. Овиме уједно, данас са нашим партнерима из ,,Music Art project“  најављујемо и почетак реализације заједничког пројекта ,,Врачар у ритму света“. Примарна циљна група овог пројекта су деца са територије општине Врачар која су у систему музичког и основног образовања, као и деца на маргинама друштва, будући да она теже остварују право на образовање и развој, а на њих се Ел система методологија нарочито односи“, изјавио је  Групковић.
Дијана Опачић, програмска координаторка Music Art Project –а  објаснила је на који начин ова организација спаја иновативни приступ музици кроз Ел Система методологију и коришћење дигиталних алата: „Платформе за онлине учење су изузетно корисно средство комуникације за децу која немају могућност да се сусретну и баве се заједничким креативним радом. Уз помоћ новонастале платформе размена знања постаје лака и забавна, а наставници добијају више могућности да своје часове учине интерарктивним кроз оригиналне курсеве који ће у току пројекта научити како да креирају – сви знамо колико времена деце проводе на мобилним телефонима и компјутерима, због чега не искористити технологију на најбољи могући начин – за ширење знања и сарадњу са вршњацима из других земаља“ , изјавила је Опачић.
У рад на платформи ,,Music Art Project“ биће  укљућене и школе учеснице пројекта „Врачар у ритму света“ које ће током три месеца стварати оригиналне миузичке композиције. Поред тога,  школе ће добити и могућност бесплатне обуке Ел система (ЕС) националних предавача који ће радити са одабраним ђацима. Почетком маја месеца ће се учесници пројекта прикључити шестодневном кампу, који се организује у сарадњи са музичком школом „Станковић“ и представити на завршном концерту са децом из других центара широм Србије на до сада недовољно искоришћеним уличним концертним просторима с циљем приближавања музике широј публици и заједници.
ЕРАЗМУС+ пројекат „Пинокио се придружује оркестру“ спаја образовне и културне институције из четири  државе: Белгије, Италије, Португала и Србије, а који треба да омогући размену искустава у домену образовања, иновативних и инклузивних приступа учењу музике, као и примену нових технолошких алата кроз рад са колегама из других европских држава.
У овом програму културне размене, поред организације ,,Music Art Project“ (Србија) и шест основних и музичких школа из Београда, Новог Сада и Врања, учествују и општина Санта Марија де Феира у Португалу, белгијски пројекат ,,Open Street aisbl“,  Свеопшти институт „Liana Strenta Tongiorgi “ и Национална фондација „Carlo Collodi“ из Италије чији су представници учесници овог састанка, који ће трајати два дана.
За више информација, молимо Вас контактирајте:
Михаило Групковић – председник скупштине Градске општине Врачар на број 069/885 10 08, мејл адреса: m.grupkovic@vracar.rs
Дијана Опачић – Координаторка  програма и ПР на број 064/285 37 55, мејл адреса: dijana.opacic@musicartpro.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *