ГРАДСКОЈ ОПШТИНИ ВРАЧАР ДОДЕЉЕНА НАГРАДА ЗАШТИТНИКА ГРАЂАНА ЗА ИНСТИТУЦИОНАЛНУ ПОДРШКУ РАЗВОЈУ СВИХ ОБЛИКА ПРИСТУПАЧНОСТИ НА ТЕРИТОРИЈИ

Градска општина Врачар добила је награду Заштитника грађана за институционалну подршку развоју приступачности, по јавном позиву Заштитника грађана за доделу награда градовима, општинама и градским општинама који су у 2018. највише допринели развоју свих облика приступачности на својој територији.
Награђена иницијатива општине Врачар односи се на усвајање Акционог плана уз Стратегију за унапређење приступачности Градске општине Врачар и реализацију мера по Акционом плану. Мере које су реализоване током 2018. године биле су: обезбеђивање приступачности у три објекта основних школа, и то: ОШ „Јован Миодраговић“, специјална школа „ Душан Дугалић“ и ОШ „ Синиша Николајевић“; обуке за српски знаковни језик за представнике: Центра за социјални рад – Одељење Врачар, МУП – Секретаријат за послове комуналне полиције, Управе јавних прихода и у предузећу које се бави пословима обезбеђења општине Врачар (инфопулт); обезбеђивање услуга тумача; израда публикације – Бонтон према ОСИ; реализовање јавног рада и потписивање Споразума о разумевању ради унапређења приступачности бирачких места и објеката јавне намене.
Конкурсна комисија установила је да је усвајање Акционог плана добар пут, односно да се његовом реализацијом на најбољи начин може системски, свеобухватно и плански решити проблем неприступачности окружења, без парцијалних акција. Наведени приступ је пример добре праксе и у складу је са препорукама Европске мреже приступачности (EuCAN).
Одлуку о додели награда донела је Конкурсна комисија коју су чинили представници: Заштитника грађана, Сталне конференције градова и општина (СКГО), Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Србије, као и неколико удружења грађана, по јавном позиву за доделу награда градовима и општинама Србије који су у 2018. највише допринели развоју свих облика приступачности на својој територији.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *