ОПШТИНА ВРАЧАР СЕ ЗАЛАЖЕ ЗА РАВНОПРАВНОСТ СВИХ ГРАЂАНА У КОМУНИКАЦИЈИ

Трибина „Анализа примене Закона о употереби знаковног језика у Србији“  у организацији Градке организације глувих Београда  одржана је данас у свечаној сали Градске општине Врачар.
Испред Градске општине Врачар као домаћина скупа, oбратила се заменица председника општине, Радмила Сарић изразивши задовољство што се трибина управо организује у Општини. По речима Радмиле Сарић, Општина Врачар се дуги низ година бави положајем особа са инвалидитетом следећи основну идеју о једнакости и равноправности свих грађана како би сваки појединац  живео живот достојан човека.
„Усвајањем овог закона, у обавези смо да примењујемо његове одредбе, учествујемо у отклањању комуникацијских баријера које су основна препрека у инклузији глувих и наглувих особа у друштвени живот заједнице, у свим поступцима у којима се одлучује о неком праву, обавези или на законом заснованом интересу. Глуве и наглуве особе имају право на коришћење знаковног преводиоца, односно употребу знаковног језика као свог специфичног облика комуникације. Све смо испоштовали и применили.  Општина  има континуирану сарадњу са организацијама глувих и наглувих.  Градска општина Врачар  већ три године пружа услугу тумача за знаковни језик, општински сајт је доступан глувим и наглувим особама.Организовали смо обуку за знаковни језик за запослене у Комуналној полицији, Центру за социјални рад, Пореској управи и Управи Општине.  Следи обука за запослене у Дому здравља Врачар и Полицијској станици. Радећи на популаризацији знаковног језика, организовали смо радионице  за ученике седмих разреда свих основних школа  на Врачару које су изузетно прихваћене. Штампали смо брошуру  – Бонтон према особама са инвалидитетом –  у жељи да информишемо суграђане на који начин  треба да се понашају у присуству особе са инвалидитетом.Трудићемо се да и даље унапређујемо све облике сарадње са Градском организацијом глувих. Одборници Скупштине општине Врачар усвојили  су Стратегију за унапређење приступачности ГО Врачар за период 2018. до 2025. године и наставићемо да се залажемо за једнакост свих грађана Врачара“, поручила је Радмила Сарић.
У име Градске организације глувих Београда, присутнима се обратила председница Слађана Гордић и Радош Керавица испред Тима за људска права Уједињених нација у Србији.
Анализу примене Закона о употреби знаковног језика који је Народна скупштина Републике Србије  усвојила 28. априла 2015. године, представили су истраживачи  и аутори анализе Михаило Гордић, испред Градске организације глувих и Десанка Жижић из Асоцијације тумача српског знаковног језика.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *