ОТКРИВЕН СПОМЕНИК ЦРНОТРАВЦУ НЕИМАРУ У ЧУБУРСКОМ ПАРКУ

У недељу, 16. јуна у Чубурском парку на углу Улица Максима Горког и Цара Николаja II откривен је споменик  Црнотравцу неимару.
Споменик је подигнут на иницијативу Удружења Црнотраваца у Београду  у намери да одају признање свим неимарима, радницима – градитељима који су дали допринос у развоју градитељства Србије и  Београд учинили препознатљивим.
Откривању споменика у Чубурском парку присуствовали су државни секретар Министарства спољних послова Републике Србије Немања Стевановић, заменик градоначелника Горан Весић, заменица председника општине Врачар Радмила Сарић, председник Удружења Црнотраваца и њихових потомака Бошко Стефановић, председник општине Црна трава Славољуб Благојевић као и бројни чланови и поштоваоци тог удружења.
“ Са посебним задовољством у име председника општине и лично, поздрављам грађане и потомке црнотравских неимара. Ваши преци су изабрали ово место  са ког су кретали у неимарске победе и истом се враћали како би одмарали  и склапали нове послове и договоре  чији резултат су  грађевине у Београду , Југославији и целом свету.Такви, самоуки, учили су  и усавршавали занат који је по њима добио име Црнотравац неимар. Не постоји већа, лепша здања у Београду која не показујемо гостима а да га нису изградили Црнотравци. Из тог разлога смо поносни што се споменик налази на територији општине Врачар“, рекла је   Радмила Сарић обраћајући се окупљеним грађанима.
Заменик градоначелника Горан Весић је истакао да је сваки споменик заслужен, док је споменик  Црнотравцу неимару заслужен тешком градитељском муком. „ Зато ми данас не откривамо споменик, јер су Црнотравци своје споменике оставили широм Београда. Свака зграда коју су изградили њихов је споменик, од зграде Владе Србије, Филозофског и Правног факултета, Белог и Старог двора, до хотела Москва и Бристол. Свака од тих зграда је споменик Црнотравцима “ , указао је Весић.
Он је додао да се данас открива захвалност људима који су читав свој живот градили српску престоницу, подсетивши да је Београд главни град свих Срба.
„ Сви који долазе у Београд, долазе да у њему оставе неки траг. Зато је Београд велики. Одакле год дошли становници престонице,  дали су свој допринос да овај град буде велики у својим различитостима, култури, историји, традицији и  духу. Зато ми данас својим грађанима,  Црнотравцима подижемо споменик и кажемо хвала“, истакао је заменик градоначелника.
Весић је подсетио да су у последње време у главном граду подигнути многи споменици истакнутим личностима из наше историје.
„Подигли смо споменике Бориславу Пекићу и Милутину Миланковићу. Подићи ћемо споменик Стефану Немањи и деспоту Стефану Лазаревићу, јер верујемо да један народ споменицима чува своју историју. Сваки споменик или спомен-плоча учи нас да су неки људи урадили нешто добро за овај народ и да будуће генерације треба да следе тај пример. Црнотавци су гинули за ову земљу у ослободилачким ратовима, а потом је и градили. Највећа победа ове земље је градња и наш развој. Мислим да нема срећнијих људи од Црнотраваца када виде да у Србији данас нема слободних радних места у грађевинској индустрији. Само у Београду је више од 1.500 градилишта и то је завет Црнотраваца“, рекао  је Весић   захваливши се  Црнотравцима за оно што су урадили у прошлости јер кроз њихова дела размишљамо о будућности.
Израда и постављање  споменика финансирана је средствима Удружења Црнотраваца. Споменик је висине 210 центриметара, постамент је од гранита. Идејно решење споменика представља фигуру Црнотравца у радничком оделу са качкетом на глави који у једној руци држи мистрију, а у другој тестеру. Споменик је дело вајара Зорана Кузмановића.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *