Завршни извештај Пројекта „Родитељи опрез“

У сали Градске општине Врачар  одржана је трибина поводом завршетка пројекта „Родитељи опрез“.

Извештај су  поднели  координатори пројекта, Ламбе Ђорелијевски, дугогодишњи инспектор и бивши шеф Одељења за сузбијање наркоманије у МУП Србије и Драги Лукић, члан Већа Градске општине Врачар задужен за образовање.

У име домаћина присутнима се обратила заменица председника Градске општине Врачар, Радмила Сарић:  „Општински савет родитеља ГО Врачар покренуо је иницијативу да се реализује пројекат који се односи на заштиту, превенцију и опрез родитеља у односу на психоактивне супстанце. Пројекат је отпочео са намером да родитељима приближимо начине препознавања  и да их упозоримо на оно у шта ниједан родитељ не може да поверује, да се свима нама може десити да нам дете ‘скрене’ на неку другу страну, а да ми то чак ни не приметимо. Истраживања показују, да се коришћење и злоупотреба психоактивних супстанци појављује и шири већ у основној школи.  Вечерас смо овде да саберемо оно што смо сазнали, што смо у међусобним разговорима истакли као проблем, оно што нам може бити путоказ како даље да идемо у превенцији,  спречавању и заустављању ове пошасти која прети све више. Ми у општини Врачар сматрамо да је ово веома значајан пројекат и имамо намеру да се овим питањем бавимо и убудуће, остварајући сарадњу родитеља, ученика и стручних институција које се баве овим питањима.  Желимо да покренемо координисану активност, а не појединачне покушаје у приступу овом проблему.  Циљ нам је да се озбиљно, стручно и на свим нивоима бавимо овим  питањем са надом да ћемо успети да нешто учинимо за нашу децу“, рекла  је Радмила Сарић. Завршној трибини је присуствовао и председник Скупштине ГО Врачар, Михаило Групковић као и представници Полицијске станице Врачар.

Драги Лукић је истакао да  је општинска власт одговорна и као таква има за циљ јачање  и бригу о ученицима и родитељима.  У оквиру пројекта одржана су  25 предавања у шест врачарских школа, а у  плану  је да се од јесени  реализује  још  пројеката из ове области.

„У контексту ових предавања родитељи су први пут имали сусрет са оваквом врстом едукације и то је оно што их чека у одрастању њихове деце.  Занимљива чињеница је да родитељи заиста недовољно знају о наркоманији, болестима зависности које су заиста присутне.  Покушали смо да припремимо родитеље за све лоше ситуације. Тенденција је да су све млађи корисници психоактивних супстанци, ту мислим и на дуван, на алкохол и на дроге. Такође, нисмо издвојени од света по овом питању, јер је све већа експанзија синтетичких дрога, такозваних клупских дрога којих има све више и до којих млади могу јако лако да дођу“, закључио је  Ламбе Ђеролијевски.

Циљ пројекта је био едукација родитеља о проблематици злоупотребе дрога,  правовремено препознавање проблема, оснаживање породице да се здравим механизмима носи са проблемом психоактивних супстанци, упућивање младих на здрав пут, оснаживање родитеља у борби против злоупотребе психоактивних супстанци, слање поруке родитељима да нису сами у том проблему, покретање шире друштвене акције и проширење свести грађана. Пројекат је спроведен у периоду од јануара до краја марта месеца  ове године  у свим врачарским основним школама. Одржано је 25 предавања у трајању од по 120 минута. Предавања су била намењена  родитељима ученика од петог до осмог разреда и учествовало је   1300 родитеља.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *