НАГРАДА ЗАШТИТНИКА ГРАЂАНА ДОДЕЉЕНА ОПШТИНИ ВРАЧАР

Заменицa председника Градске општине Врачар Радмила Сарић  примила је награду Заштитника грађана  на свечаној додели награда организованој у Клубу посланика.

Заштитник грађана доделио је Градској општини Врачар награду за институционалну подршку развоју приступачности, по јавном позиву Заштитника грађана за доделу награда градовима, општинама и градским општинама који су у 2018. години највише допринели развоју свих облика приступачности на својој територији. Награђена иницијатива општине Врачар односи се на усвајање Акционог плана за спровођење Стратегије за унапређење приступачности Градске општине Врачар за период од 2018. до 2020. године и реализацију мера утврђених Акционим планом.

Награда заштитника грађана је додатни подстрек руководству Општине Врачар да настави са активностима усмереним на унапређење приступачности и  положаја особа са инвалидитетитем, руководећи се визијом „Градска општина Врачар је општина по мери човека, приступачна за све, у којој се поштују и остварују Уставом и законом загарантована људска и грађанска права, без обзира на физичке, интелектуалне, сензорне, психичке способности и/или старости“

Мере које су реализоване током 2018. године биле су: обезбеђивање приступачности у три објекта основних школа, и то: ОШ „Јован Миодраговић“,  специјална школа  „ Душан Дугалић“ и ОШ „ Синиша Николајевић“; организоване обуке за српски знаковни језик за представнике Центра за социјални рад – Одељење Врачар, МУП – Секретаријат за послове комуналне полиције, Управе јавних прихода и у предузећу које се бави пословима обезбеђења општине Врачар (инфопулт); обезбеђивање сталне услуге тумача за знаковни језик; израда публикације – Бонтон према ОСИ; реализовање јавног рада „Равноправни и једнаки на Врачару“ и потписивање Споразума о разумевању ради унапређења приступачности бирачких места и објеката јавне намене.

Награду Заштитника грађана такође су добили Град Лесковац – за допринос развоју приступачности садржаја у области културе,

Градови Сомбор и Смедерево – за допринос развоју информатичко-комуникационе приступачности и Град Лозница – допринос развоју архитектонске приступачности.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *