СЕЋАЊЕ НА ВОЈВОДУ ПЕТРА БОЈОВИЋА

Чланови Удружења потомака ратника 1912 – 1918 Врачар окупили су се данас испред споменика војводе Петра Бојовића у истоименом парку на Врачару како би одали почаст легендарном војсковођи поводом 161. годишњице његовог рођења. Свечаности су присуствовали представници Градске општине Врачар, председник проф. др Милан А. Недељковић, начелница Управе Гордана Баста, чланица Већа Мирјана Митровић и шеф Кабинета председника Општине Никола Јеленковић. У име ГО Врачар венац је положио председник Недељковић.

На споменик војводи Петру Бојовићу венац су положили и председници републичког и градског одбора Савеза удружења потомака ратника Србије 1912-1920 пуковник Љубомир Марковић и Павле Лукић, као и председница одбора на Врачару Слободанка Беговић.

После церемоније полагања венаца у име Градске општине Врачар, присутнима се обратио председник проф. др Милан А. Недељковић истакавши да је велика част да је баш на Врачару, на овом прелепом месту подигнут споменик и да се општина Врачар залаже за очување традиције, неговање националне историје и чување хероја од заборава. „Међу њима је војвода Бојовић – личност која својим делом и значајем трајно инспирише и мотивише. Ми такве људе нећемо заборавити“, нагласио је Недељковић. Такође је присутне подсетио на животни пут Петра Бојовића који се уздигао до стратега и командата у биткама које су донеле славу српској војсци и слободу поробљеном народу. Са преко 46 година у служби под заставом отаџбине, Бојовић је учествовао у шест ослободилачких ратова Србије. Један од четворице српских војвода с краја 19. и почетком 20. века, био је начелник Врховне комаде Српске војске и командант. „Војвода Петар Бојовић помиње се са поносом због својих подвига и достигнућа у одбрани наше земље“, закључио је председник Недељковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *