Други викенд Врачарског филма

Божидарац вас позива на други ”Викенд Врачарског филма” од 23. до 24. августа у парку војводе Петра Бојовића (преко пута кафане Kаленић). Kроз филмове се подсећамо на најлепши глумачки пар старе Југославије Милену Дравић и Драгана Николића који су уједно били и Врачарци.

Програм креће у петак са почетком у 20:30х са Драганом Николићем у главној улози у филму Национална класа. Сага о аутомобилском асу националне класе Флојду доживео је статус југословенског и српског филмског класика. Мангуплук момка из београдског предграђа могао је тако да дочара само Драган Николић, који је ту мангупску црту маестрално носио како на филму тако и у животу, а његова драма на размеђи младости и зрелог доба драма је сваког момка од 27 година.

Другог дана односно у суботу са почетком у исто време приказаћемо остварење Милане Дравић у филму „Није лако са мушкарцима“. Kомедија за која може да се тумачи и исчитава феминистички јер главну улогу тумачи: запослена, разведена, самохрана мајка три ћерке која сама зарађује за живот, гради каријеру, брине се о деци, али угађа и себи, својим потребама и жељама. Гордана тумачи лик трезвене, јаке и еманциповане жене и у њеном карактеру није видљива сентименталност, неуравнотеженост и остала стереотипизација „женских особина”. Милена је успела да и поред „обавезног” сексизма и шовинизма који је обиловао домаћим филмом, одбрани своје ликове, дајући им специфичну важност и снагу израза.

У свет филма и ретроспективу на ту епоху увешће нас Марко Новаковић, филмски и позоришни редитељ (РТС) који ће са нама поделити анегдоте о глумцима и њиховом уметничком стваралаштву.

У оквиру биоскопа на отвореном овог лета смо се већ подестили на познате Врачарце и Врачарке које су обележиле српски и југословенску кинематографију као што су Велимир Бата Живојиновић, Зоран Радмиловић, Петар Kраљ, Слободан Цица Перовић, Софија Соја Јовановић и многи други.

Циљ културолошког пројекта ”Викенд Врачарског филма” који је припремио Центар за културу ‘’Божидарац’’ је позитивна афирмација на културно и уметничко наслеђе као и отварање могућности за рађање нових идеја и инспирација из овог периода. Пројекат је подржан од стране оснивача установе градске општине Врачар, града Београда, удружења Кластер Ина и Авала Филма. Улаз је бесплатан на све програмске целине.

Очекујемо вас у петак и суботу увече, у Летњем биоскопу Божидарац!

ДОБРО ДОШЛИ!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *