OДРЖАНА БЕСПЛАТНА ОБУКА СПАСАВАЊА ЖИВОТИЊА ЗА СТАНОВНИКЕ ВРАЧАРА

Градска општина Врачар је прва општина у Србији која је започела сарадњу са организацијом Animal Rescue Serbia (АРС) у циљу формирања локалног спасилачког тима за спасавање и помоћ животињама.

Као први корак у овом процесу, у суботу 7. септембра 2019. године у 17 часова, у великој сали Општине Врачар одржана је бесплатна обука спасавања животиња за све становнике Врачара. На почетку, присутнима се обратио председник Скупштине општине Врачар, Михило Групковић, следећим речима: ,,Важно је да сви покажемо хуманији однос према животињама, јер то је предуслов и за хуманије односе међу људима. Зато данас правимо први локални спасилачки тим за спасавање животиња у Србији да би сутра живели у нормалнијем друштву.”
Након тога, председник АРС-а, Александар Гаврић је образложио улогу и циљеве деловања те организације и у двочасовном предавању, низом практичних примера, присутнима показао како могу помоћи животињама које затекну у критичним ситуацијама.

Практични део обуке одржаће се 14. септембра са почетком у 11 часова у Чубурском парку. Овај део обуке проћи ће пет најперспективнијих кандидата који ће бити обучени и опремљени за техничко спасавање животиња, а по потреби и људи. Будући спасиоци ће проћи обуку за техничко спасавање животиња из критичних ситуација – са висина и из дубина. Новообучени спасиоци ће деловати на територији општине Врачар, у ситуацијама где је потребно имати посебну опрему и посебна знања, како људи не би угрожавали сопствене животе спасавајући животињу.

Један од главних циљева организације Animal Rescue Serbia, јесте да у свакој општини Србије има спасилачке тимове, који ће у својој локалној средини спасавати животиње, али ако затреба и људе. Након три године њиховог рада на ширењу ове идеје први уговор о сарадњи ове врсте је потписан баш са Градском општином Врачар, која је и прва Пет Френдли општина у нашој земљи. Формирањем овакве спасилачке јединице становници општине Врачар моћи ће свакодневно да се ослоне на бесплатну помоћ спасилаца Animal Rescue Serbia.

Надамо се да ће и остале општине у Србији следити овај позитиван пример, чиме ће се знатно ојачати спасилачки ресурси у Србији.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *