ЈАВНИ ЧАС СРПСКОГ ЗНАКОВНОГ ЈЕЗИКА

Заменица председника Градске општине Врачар Радмила Сарић присуствовала је данас јавном часу учења српског знаковног језика, чији је циљ да на занимљив и необичан начин представи знаковни језик. Јавни час се одржао у оквиру Дана европске баштине у сарадњи са Градском организацијом глувих Београда.

Обраћајући се ученицима основне школе „Јован Миодраговић“, који су присуствовали овом јавном часу, заменица председника истакла је да: „иако они у школи уче различите језике, данас ћемо овде заједно научити основе знаковног језика и на тај начин помоћи онима који нису у прилици да нас чују“.

„Свуда у свету заједнице глувих говоре знаковним језицима, а у Србији се служе српским знаковним језиком који је равноправан са српским и „глас“ заједнице глувих у Србији. Наредне недеље се обележава Међународни дан знаковног језика и тим поводом желимо да вас упознамо како се споразумева заједница глувих у Србији“ истакла је Радмила Сарић.

Она је истакла да сва деца и сви људи имају исте потребе – да уче, иду у школи, да се баве спортом, играју… само што неки имају различите сметње због којих не могу да остваре све своје жеље. „Пре почетка часа сте сви добили брошуру ‘Бонтончић или како свима бити пријатељ’, који вас позива да научите или се уверите да на исправан начин поступате према особама које имају различите сметње“, изјавила је Радмила Сарић и додала да ће на тај начин деца имати више пријатеља и да ће се лепше осећати ако некоме на прави начин помогну.

Пре почетка јавног часа актуелне државне првакиње, у дисциплини савремени спортки плес, из Спортско плесног клуба „Креатива“ извеле су кореографију уз мелодију песме „Imagine“ Џона Ленона, која представља незваничну химну мира, послале су поруку да сви треба да будемо једнаки и толерантни.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *