ОДРЖАН КОНЦЕРТ „ЦАРЕВАЦ НА ВРАЧАРУ“

У оквиру манифестације “Дани европске баштине” Градска општина Врачар организовала је програм посвећен истакнутом уметнику, врсном виолинисти, великом познаваоцу народног мелоса, оснивачу и првом уметничком руководиоцу Народног оркестра Радио Београда – Властимиру Павловићу Царевцу. Концерт под насловом „Царевац на Врачару “ тематски је посвећен градским песмама и романсама које је неговао Народни оркестар Радио Београда.

„Ово је друга година за редом да Општина Врачар организује концерт ‘Царевац на Врачару’. Идеја је да на овај начин повежемо два места која су најзначајнија за Царевца, а то су Велико Градиште и Врачар“, истакла је заменица председника Градске општине Врачар Радмила Сарић
Отварајући програм на Платоу испред Храма Светог Саве, Радмила Сарић је истакла да је Царевац највећи део свог живота и стваралаштва проживео на Врачару.

„Дипломирао је права и бавио се адвокатуром, али га је од свега ипак срце највише вукло ка музици . Од правника постао је човек који је најзаслужнији за очување наше музичке културне баштине и практично творац ове народне музике коју сада имамо. Без њега наша народна музика не би овако изгледала“, истакла је заменица председника Општине.

На концерту су учествовали истакнути вокални солисти Ана Бекута и Александар Тирнанић, победница певачког такмичења на музичком фестивалу „Царевчеви дани“ Катарина Богдановић, као и млади виолиниста и лауреат овог такмичења Тадија Мутавџић. Све учеснике пратио је Народни oркестар Радио – телевизије Србије под управом Владе Пановића, а програм је водио проф. Никола Рацков. Победник песничког конкурса музичког фестивала „Царевчеви дани“, који се организује у Великом Градишту, Јован Бундало представио је првонаграђени поетски рад на тему Царевца. Сценариста програма је била Мирјана Дробац.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *