КОНЦЕРТ И ИЗЛОЖБА КУД ГРАДИМИР

Културно уметничко друштво Градимир приредило је разноврстан програм за суграђане и ученике врачарских школа. Две дечије групе, омладински и први извођачки ансамбл народних игара, као и група певача, одржали су концерт у сали Градске општине Врачар на коме су извели сплет игара и песама из свих делова Србије, а чланови Друштва су представили и свој богати фундус народне ношње и оглавља у галеријском простору Општине. Концерт и изложба су организовани у оквиру манифестације Дани европске баштине 2019. на Врачару.

Заменица председника Градске општине Врачар Радмила Сарић поздравила је посетиоце и нагласила да је вечерашњи догађај један у низу богатог програма који је Општина Врачар организовала у оквиру манифестације Дани европске баштине 2019. на Врачару.

„ И ранијих година, КУД Градимир учествовао је у оквиру европске манифестације веома запаженим наступима. Битно нам је да негујемо нашу културну баштину, да добро памтимо и да се код младих развија однос да препознају и воле своје порекло. Наше коло је део УНЕСКO-ве баштине и уписано је као Српско коло. То су све ствари које нас чине народом и чиме се у свету поносимо и препознајемо. Посебно се захваљујем КУД Градимир које постоји 74 пуне године, што негује изворне игре и песме и праву нашу народну музику“, рекла је Сарић.

На изложби, представљени су делови, као и комплетне ношње из различитих крајева Србије, у својој разноликости, богатству и лепоти која је дочарана везом, плетивом и уопште начином украшавања. Изложбе, као што је ова, имају за циљ да освеже у нама осећање блискости и јединства са својим прецима. Вредновање, чување и обнављање, трајна је брига за културну баштину и даје допринос очувању традиције и културе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *