ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „БУМ ГЕНЕРАЦИЈА МИЛЕНИЈАЛАЦА“

Изложбом ,,Бум генерација Миленијалаца”, студената мастер студија Факултета примењених уметности Универзитета у Београду, отворена је свечано манифестација Недеља културе на Врачару у галеријском простору Градске општине Врачар. Изложба се реализује у организацији Градске општине Врачар и Удружења грађана Balkan Urban Movement.

У присуству великог броја грађана, председник Скупштине општине Врачар Михаило Групковић обратио се посетиоцима, изразивши задовољство што изложбом младих уметника започиње манифестација Недеља културе на Врачару, која се другу годину заредом одржава, са циљем да локална заједница приближи грађанима уметност низом културних програма. Такође је најавио и позвао посетиоце, да испрате све догађаје у оквиру манифестације Недељa културе на Врачару.

Леа Ембели, Барбара Ђокић, Бојан Радишић, Бранислав Шошић, Невена Црногорац, Вељко Вучковић и Жељана Стојановић, студенти у класи професора Николе Коље Божовића на ФПУ изложили су 29 уља на платну представивши се као маркиране индивидуалности. Управо је у обраћању посетиоцима, професор Божовић истакао:“ У савременој уметности не постоји доминантна естетика и зато сваки излагач изражава своју поетику. Надам се да ове младе уметнике чека лепа будућност и да што лакше и боље остваре своје стваралаштво, али им треба обезбедити простор. Подсетићу вас, њујоршко руководство донело је средином 20. века закон по коме је сваки инвеститор објекта, морао да издвоји један посто укупног буџета за ликовну и примењену уметност. Обзиром да се у Београду данас пуно гради, ваљало би такав закон имплементирати и код нас“, завршио је своје обраћање Божовић.

Сви заинтересовани грађани имаће прилику да бесплатно посете изложбу од 3. до 15. октобра 2019. године, сваког дана од 10 до 20 часова.

Недељу културе на Врачару чини низ манифестација и дешавања чији је циљ промоција модерне уметности и подизање свести о њеном значају за развој локалне заједнице. У периоду од 4. до 6. октобра у просторијама Центра за образовање и културу „Божидарац 1947“ биће одржан „Викенд уличне уметности“. Након тога, 8. септембра са почетком у 19 часова у сали ГО Врачар биће одиграна и интерактивна представа „Огледало“, која се бави младима који истражују слику о себи и развоју личног идентитета. За крај манифестације „Недеља културе на Врачару” заинтересовани грађани моћи ће да прате онлајн трибину под називом „Уметност као средство ревитализације урбаног амбијента“ која ће бити одржана 10. октобра у 18 часова.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *