КАНЦЕЛАРИЈА ЗА ИНОВАЦИЈЕ И ТЕХНОЛОШКИ РАЗВОЈ ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ ВРАЧАР

Канцеларија за иновације и технолошки развој Градске општине Врачар одржала је данас у свечаној сали трибину на тему @InnoVračarMeetup.

На почетку трибине у име домаћина, учесницима се oбратио председник Грaдске општине Врачар проф. др Милан Недељковић. “Мала и средња предузећа су кичма модерне економије. Свуда у свету својом великом мобилношћу и реактивношћу на захтеве тржишта, она уносе потребну динамику у економски систем и испуњавају широк пословни простор који остаје ван дохвата великих компанија. У Европи су мала и средња предузећа носиоци чак 99 посто укупног бизниса, а у протеклих пет година су продуковала око 85 посто нових радних места, запошљавајући невероватних дветрећине укупно радно способног становништва. Зато Европска комисија на ову групацију, као и на иновационо предузетништво, гледа са посебном пажњом, као на кључног актера за обезбеђење стабилног и одрживог економског раста, иновационих процеса, стварање нових радних места и подједнако значајно, друштвену инклузију у оквирима Европске Уније. Конкретније, Европска комисија је кроз шири спектар политика изградила један конзистентан регулаторни оквир који је усмерен ка малим и средњим предузећима са циљем да обезбеди:олакшање приступа фондовима за подршку развоја малих и средњих иновационих предузећа;систематска подршка јачању компетитивности и иновационих капацитета; подршка стварању мрежних структура и ефективне размене пословних информација и програми за подршку стартап сектору и њиховој каснијој развојној експанзији. Република Србија покушава да прати ове трендове, морам да нагласим да се по уделу малих и средњих предузећа у укупном економском систему Србије не разликујемо од Европе, статистички смо чак и бољи , јер имамо мањак великих компанија”, рекао је Недељковић.

Министар иновације и технолошки развој др Ненад Поповић је говорио о значају иновација за Град и потенцијалу иницијативе отварања канцеларија за иновацију на локалу.

Након уводних обраћања следиле су панел дискусије о стартап заједницама, њиховом искуству, добитницима средстава као и оних који се тек спремају да аплицирају на неки од постојећих програма, саветима намењеним свима који желе да науче како да дизајнирају производ, дођу до корисника и муштерија, убрзају раст и направе мрежу корисних контаката. У оквиру Фонда за иновациону делатност представљен је програм подршке иновацијама – учесници су сазнали како да успешно аплицирају на конкурсе ФИД и других фондова, како да напишу добар пројекати и који су предуслови за успех на конкурсу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *