ПОЛОЖЕНИ ВЕНЦИ НА СПОМЕНИК ВОЈВОДИ ПЕТРУ БОЈОВИЋУ

На данашњи дан 1918. године, пре тачно 101 годину, Београд је ослобођен од аустроугарске окупације у Првом светском рату. Нешто више од месец и по дана, требало је српској војсци да од Солунског фронта стигне до престонице Србије и да је ослободи.

Поводом овог догађаја, председник и заменик председника Градске општине Врачар проф. др Милан Недељковић и Радмила Сарић положили су венац на споменик легендарног војсковође, војводе Петра Бојовића у парку по коме је добио име:„ Данас је 1. новембар, 101 година је прошла од како је Прва армија српске војске ушла и ослободила Београд на челу са генералом, а касније војводом Петром Бојовићем, после 45 дана од пробоја Солунског фронта. Традиционално Општина Врачар и Савез потомака ратника Србије 1912-1920 Подружница Врачар, сваког 1. новембра полаже цвеће на споменик, тиме негујемо традицију и историју и све оно што су оставили наши преци, како би данас, нама, било боље. Српске војсковође заједно са обичним војником, у најтежем периоду наше историје, учинили су пуно да се све изведе тријумфално“, рекао је председник Недељковић.

Сећање на важан догађај историје српског народа и подвиг војводе, традиционално обележавају представници подружнице “Војвода Петар Бојовић” Савеза потомака ратника Србије 1912 – 1920 и чланови породице Бојовић. Представници Удружења такође су положили венац и захвалили се челницима Општине Врачар на успешној сарадњи. Циљеви Савеза су чување српске прошлости, неговање традиције, сећање на храбру српску војску и ослободилачке ратове, као и јачање љубави према домовини.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *