ПРЕДАВАЊЕ – OНИ КОЈИ СУ СЕ БОРИЛИ ЗА НАС –

У организацији Удружења бораца НОР-а Врачар, одржано је прво предавање у оквиру пројекта „Они који су се борили за нас“ намењено врачарским ученицима средњих школа.
Циљ пројекта је подсећање и унапређење знања младих генерација и старијих суграђана на славне јунаке и догађаје из наше прошлости, који су обележили период народноослободилачких ратова.

Посебан циљ пројекта је унапређење односа између различитих генерација, односно младих и старих и јачање везе и поштовање старијих генерација. Предавању су присуствовали заменик председника Градске општине Врачар Радмила Сарић, помоћник председника Александар Видаковић и члан Већа Драги Лукић.

Средњошколце и њихове професоре поздравовио је у име Општине Врачар, члан Већа задужен за образовање Драги Лукић. Као бивши просветни радник, изразио је задовољство што се велики број ученика одазвао позиву, истакавши да је важно да се млади упознају са борбом својих предака за слободу, са њиховим страдањем, јунаштвом и бескрајном оданошћу отаџбини и да је ово предавање један од начина да се чувају светли догађаји из историје српског народа.
Прво предавање одржали су председник Савеза удружења потомака ратника Србије 1912-1920 пуковник у пензији Љубомир Марковић и председник Удружења бораца НОР генерал потпуковник у пензији Миодраг Панић.

Пуковник Марковић одржао је предавање о узроцима и поводу Првог светског рата, најзначајнијим биткама, повлачељу наше војске на Крф, Солунском фронту и ослобађању земље.
Генерал Панић је средњошколцима причао о нападу на Југославију 1941. године, значајним биткама и ослобођењу од окупатору са посебним освртом на логор Јасеновац и улогу Дијане Будисављевић.

Пуковник Марковић захвалио се руководству Градске општине Врачар на сарадњи, истакавши да је Општина Врачар једина у Србији која организује догађаје који негују традицију и историју српског народа. Тим поводом је уручио захвалницу Савеза удружења потомака ратника Србије 1912-1920 Градској општини Врачар.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *