ДРУГА САМОСТАЛНА ИЗЛОЖБА КРИСТИНЕ БАЈИЛО

У галеријском простору Градске општине Врачар, синоћ је отворена изложба Кристине Бајило под називом “Eat me, Drink me “. Изложбу је отворио председник Скупштине Градске општине Врачар Михаило Групковић. Посетиоцима се обратила и чланица Већа задужена за културу Мирјана Митровић.

Ово је друга самостална изложба Кристине Бајило на којој је изложила девет слика у техници уља на платну и дрвету. О ликовном стваралаштву младе уметнице говорила је историчарка уметности и кустоскиња Ксенија Маринковић. „Својом првом самосталном изложбом Кристина Бајило провокативно заузима друштвену улоге уметнице која кокетира са визуелним елементима популарне културе. Њени радови представљају вешто конструисане замке које посматрачу /конзументу импонују – атрактиван колорит одише благостањем, док се у избору мотива који се препознају, најчешће само у фрагментима, крије дубока тензија. Као слаткиши који у себи садрже медикаменте, слике Кристине Бајило привлаче и пријају, до момента кад се опна од шећера истопи, а горак лек крене да делује“. (Ксенија Маринковић, из текста каталога).

Кристина Бајило је рођена 1995. године у Београду. Дипломирала је 2018. године на Факултету Примењених Уметности, на одсеку сликарство. Тренутно је студент мастер студија на истом факултету у класи професора Николе Божовића. Учествовала је на више групних, колективних, студентских и међународних изложби слика, цртежа и графика у Србији: Галерија Београдске тврђаве, Културни центар Зрењанин, Студентски културни центар у Београду, Дом омладине Београда, Музеј примењене уметности у Београду, Швајцарска резиденција. Једна је од пет финалиста награде “Private Values” коју додељује младим српским уметнцима Амбасада Швајцарске 2018. године. Добитница је награде „Александар Томашевић“ за најбољи годишњи успех за 2019. годину. Ово је њена прва самостална изложба.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *