Фестивал тинејџерске уметности 22-24. новембар

Данашња омладина… Свакодневно слушамо приче које почињу овим речима. У њима су млади обично бандоглави и лењи. Све им је сервирано на тацни, а они нити умеју, нити хоће то да поштују и користе. Они су, наводно, невероватно дрски и бучни, али колико сте пута чули њихову страну тих прича? Готово никад, јер је тинејџерима намењено збуњујуће мало простора у друштву. То је један од највећих разлога што је њихово изражавање неразумљиво и невидљиво. У процепу између програма за децу и програма за одрасле, оно се најчешће одвија у аутономним просторима и говори аутономним језицима, које су сами створили.

Фестивал тинејџерске уметности од 22-24. новембра представља покушај да дешифрујемо те језике и завиримо у њихово стваралаштво, идеје и визије, пружајући младима подстицај да нас позову на путовање у свој свет. Трудили смо се да тај пут буде двосмеран. Зато позивамо тинејџере да се пријаве за радионице да развију постојеће и отркију нове таленте. Трудили смо у сарадњи са партнерима да обезбедимо фасилитаторе радионица које имају искуству у раду са адолестентима као и у нефромалном образовању. Програм отварамо визуалним остварењима београдских тинејџера, а наставаљамо путем радионица да стварамо нова дела као и да прикажемо филмска и музичка достигнућа младих.

Назив радионице: ЦРТАЊЕ // СЛЕНГ У СТРИПУ
Датум и време: Субота 23.11. – Tермин: од 12 до 15 часова
Радионицу води Александар Јевтић, уметник и ликовни педагог. Kао уметник, искључиво је посвећен цртежу. Имао је самосталне изложбе у Kоларцу, Ремонту, Рефлектору, Уличној галерији и многим другим местима. Поседује дугогодишње искуство као водитељ радионица и наставник, а највећи део тог рада посветио је адолесцентима.
Ова радионица, попут свих које води Александар Јевтић, има врло лабаву структуру и максимално је отворена за интерпретацију. Поћи ћемо од уличног говора као текста и цртаћемо на основу тога. Свако може да се пројектује по жељи. Ако крајњи производ буде стрип у ужем смислу, то је сасвим у реду. Ако буде нека друга нуспојава цртежа, или чист цртеж, и то је у реду. Све што треба је да се појавите са својим језиком, да се опустите, размишљате и уживате.

Назив радионице: Креативно писање
Датум и време: Субота 23.11. – Tермин: од 15 до 16:30 часова
Радионицу води Јелена Палигорић Синкевић, истарживач нових метода и праски са дугогодишњим радом са младима
Kреативним писањем млади људи пре свега ослобађају емоције. Њиховим ослобађањем они уче да причају приче, да артикулишу и упознају језик и да препричају слике. У периоду одрастања слике које памтимо формирају нас као личности. Причањем о њима показујемо их другим људима, свету, формирамо ставове. У трајању од сат и по времена, тинејџери ће проћи процес од доношења личног предмета до причања приче о њему, преко техничких упута како да написано буде што боље и артикулисаније. Након тога, следи тимски рад у малим групама. Циљ радионице креативног писања је пре свега оснаживање у баратању речима и причању о свету око себе, без компетитивности.

Назив радионице: Редизајнирање одеће
Датум и време: Субота 23.11. – Tермин: од 15 до 18 часова
Радионицу води Јелена Николић Вановић, дипломирани костимограф београдског универзитета, након чега је завршила мастер студије на Central St. Martins koledžu, смер женска мода, у Лондону.
Радионица за редизајн одеће предвиђена је за средњошколце и нуди 3 сата креативних, практичних али и теоријских сазнања из области одевања. Полазећи од приче о супкултурним одевним стиловима, пре свега Панку и Јапанској уличној моди, посветићемо се редизајну сопствених комада одеће, користећи различите једноставне и свима доступне технике. Полазници се позивају да од куће понесу старе или непотребне мајице (могу бити мале, велике, исфлекане, поцепане…., али најбоље памучне), а ми ћемо обезбедити маказе, конце, шаблоне, печате, боје за текстил и друго потребно да се, кроз експеримент и игру, удахне нови живот већ коришћеним или неадекватним стварима. Циљ нам је да у време трајања радионице не само произведемо нове, занимљиве и оригиналне предмете, већ и да отворимо простор за даља индивидуална истраживања, указујући на значај индивидуалног стила и самосталне производње одеће у савремено доба.

Назив радионице: 3D штампа и дизајн
Датум и време: Субота 23.11.
Радионицу води: Мала школа електронике
Опис: Уколико имаш од 15 до 19 година позивамо те да се пријавиш радионицу 3Д штампа и дизајн. Идеја је да прикажемо 3Д штампу и могућности која нова форма пружа. Радионица даје кратак преглед начина на који 3D штампа ради, које технологије се тренутно користе и који материјали. Уводе се 3Д прототипи, а уче се и основни аспекти 3Д пројектовања и дизајна. На крају, производ се креира путем 3Д штампе. Једно од питања о којима ћемо говорити је и како 3Д штампање мења процесе дизајна и како утиче на свет.
Поред наведене радионице биће отворен и 3D павиљон у оквиру кога ће посетиоци моћи да виде предмете који су настали примељујући искључиво наведену нову технологију.

Назив радионице: Радионица перкусија (удараљки)
Датум и време: Субота 23.11. – Tермин: од 17 до 19 часова
Радионицу води Papa Nik
Удараљке су најстарији инструмент – праинструмент. Оне су извор ритма, а ритам је извор музике. На овој радионици научићете да мислите ритмом, причате ритмом и слушате ритам. Kако ритам утиче на музику, како утиче на свет и наше животе – тиме се бави ова радионица. Диригентска палица Папа-Ника биће, као и увек, отворена за младе аутпуте и спремна да у јединствен звук уведе најразличитије умове и сензибилитете. Радионица траје 120 минута.

Назив радионице: Позоришна уметност и нови медији
Датум и време: Недеља 24.11. – Tермин: од 12 до 15 часова
Радионицу води Ана Поповић, позоришни редитељ из Београда, један од оснивача уметничке групе „Три гроша“.
Иако смо прикачени на мобилне телефоне и интернет од кад знамо за себе, иако је простор видео игара и друштвених мрежа постао у великој мери наше природно станиште, шта нас и даље тера да идемо у позориште, ту смешну старицу међу медијима? Шта нас и даље привлачи у посматрању понашања живог човека у нашем непосредном простору и близини? Да ли то значи да позоришна технологија и дигитална технологија имају нешто заједничко? На који начин оне утичу једна на другу, али и њихови међуодноси на наше искуство, сазнаћемо на едукативној радионици о позоришној уметности и новим медијима. Радионица је намењена младима и траје 180 минута.

Назив радионице: Млади позоришни експерти
Датум и време: Недеља 24.11. – Tермин: од 12 до 15 часова
Радионицу води Ана Поповић, позоришни редитељ из Београда, један од оснивача уметничке групе „Три гроша“.
Детаљан програм фестивала можете видети на линку овде
Са једне стране имамо младе уметнике, који су сами бирали своје изразе и теме. Они ће представити своје радове из области ликовне и филмске уметности. Са друге стране, позвали смо групу професионалаца, из различитих поља културе, који су велики део свог рада посветили комуникацији с младима. Они ће наступити као водитељи радионица, на којима ће наши тинејџери имати прилику да цртају, пишу, сецкају и кроје, свирају и причају о позоришту, закораче у свет 3Д штампе, испитујући везе између старих и нових медија.

Вече тинејџерског филма
У недељу, 24.11. од 18 часова биће приказана филмска остварења тинејџера која су настала у оквиру радионица које реализује организација Барака.

Будући да је реч о првој манифестацији овог типа, велика амбиција нам је да покренемо истраживање адолесцентског стваралаштва и отворимо простор за нова дешавања и пројекте и снажнију подршку овој толико специфичној, осетљивој и драгоценој друштвеној групи.

Видимо се!

Организација: Божидарац, Kластер Ин
Подршка: ГО Врачар, град Београд – Секретаријат за омладину, Културни центар Барака, Шуматовачка – центар за ликовно образовање, Мала школа електронике, KЗМ Врачар, Центар за промоцију и подршку младих

Подаци се прикупљају у складу са Политиком приватности коју можете прочитати овде.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *