ГРАДСКА ОПШТИНА ВРАЧАР – ПРИМЕР ДОБРЕ ПРАКСЕ МЕЂУОПШТИНСКЕ САРАДЊЕ

Стална конференција градова и општина (СКГО) је 11. децембра 2019. године у београдском Сава Центру организовала 47. седницу Скупштине у оквиру које су одржани избори за органе СКГО, али и потписана четири споразума о сарадњи. Тема Скупштине била је „Међуопштинска сарадња – пут ка даљем јачању локалне самоуправе”. Скупштини су присуствовали Радмила Сарић, заменик председника, Гордана Баста, начелник Управе и Ирена Лакобрија Делић- шеф Одсека за пројекте Градске општине Врачар

У уводном обраћању, у име града домаћина обратио се градоначелник Београда прф. др Зоран Радојичић, као и министар за државну управу и локалну самоуправу Бранко Ружић.
Поред Градске општине Врачар, за чланове Председништва СКГО са мандатом од 2020-21. године изабрани су Београд, Нови Сад, Ниш, Крагујевац, Смедеревска Паланка, Крушевац, Лесковац, Суботица, Сурдулица, Зрењанин, Сомбор, Оџаци, Беочин, Краљево, Ужице, Лозница, Врњачка Бања, Смедерево, Медијана (Ниш), Пирот, Сврљиг и Савски Венац.

Представници Градске општине Врачар, Града Крушевца и Краљева представили су примере успостављања међуопштинске сарадње са партнерским општинама и градовима. Међуопштинска сарадња на мобилности и комуникацијама особа са инвалидитетом окупила је четири партнера – Београд, Нови Сад и две београдске општине Савски Венац и Врачар. Ирена Лакобрија Делић, објаснила је да је иницијатива за међуопштинску сарадњу потекла управо од Градске општине Врачар, која је прошле године усвојила Стратегију за унапређење приступачности Градске општине Врачар за период од 2018-2025. године.

„На основу анализе стања и проблема са којима се сусрећу особе са инвалидитетом, утврђено је да је неопходно увођење иновативних услуга и приступачних технологија. Исти су изазови са којима се сусрећу особе са инвалидитетом у партнерским општинама. Пре свега, поред архитектонских баријера, постоје информационо-комуникацијске баријере – недовољан број информација на Брајевом писму, у аудио формату, услуге које пружају тумачи за знаковни језик не пружају се у довољном обиму, а долази и до преклапања услуга, што доводи до повећања трошкова“, објаснила је Лакобрија Делић.

Према њеним речима, циљ ове међуопштинске сарадње, јесте оснивање сервиса подршке у комуникацији мобилности, којом ће бити повећана доступност информација и услуга особама са инвалидитетом. С друге стране, додала је, биће повећана ефикасност и ефективност рада, као и побољшање квалитета услуга уз смањење трошкова.

„Сви партнери удружују постојеће капацитете – кадровске, материјалне и техничке. Градска општина Врачар обезбедиће простор и набавити добра која су предвиђена овим пројектом. Израдићемо СОС апликацију, апликацију са сервисним информацијама и набавићемо штампач на Брајевом писму. Сви партнери моћи ће да користе ова добра. Град Београд ће преко Беокома омогућити доступност и благовремено добијање информација. Сви партнери ће прилагођавати те информације, у аудио формату, знаковном језику и да штампају информативне материјале на Брајевом писму. Штампач на Брајевом писму биће у Новом Саду, зато што је Нови Сад европска престоница културе 2021. године и имаће највише потребе за штампањем информативног материјала“, указала је Ирена Лакобрија Делић, додајући да је ово пионирски подухват којим се јача дух солидарности и заједништва између градова и општине окупљених око исте идеје – побољшање квалитета живота особа са инвалидитетом.

Међуопштинска сарадња у Србији доноси бенефите, попут побољшања квалитета живота грађана локалних самоуправа, као и појефтињење услуга. Такође, међуопштинска сарадња је добра за регионални развој, односно развој целе Србије. Потребно је да држава успостави национални систем подстицаја међуопштинске сарадње, јер овакав вид сарадње доноси уштеду, заједништво и солидарност локалним самоуправама у нашој земљи.

Ово су главни закључци панела “Међуопштинска сарадња у Србији – правни оквир и добра пракса”, који је одржан у оквиру 47. скупштине Сталне конференције градова и општина (СКГО).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *