Филм A single man // Недеља људских права

У оквиру Недеље људских права на Врачару позивамо вас у петак, 20. децембра у 20 часова на пројекцију филма A single man (срп. Самац). Филм Тома Форда „Самац” прати један дан у животу Џорџа, професора на колеџу, којем у саобраћајној несрећи погине дугогодишњи партнер. После тога, он покушава да нађе разлог да настави живот…
Модни креатор Том Форд дебитовао је као редитељ остварењем „Самац” (“A single man”), филмом о геј професору, који после дугогодишњег заједничког живота изгуби свог партнера.
Тема „Самца” је потрага за смислом живота после великог губитка, а Kолин Фирт, који игра главну улогу, на Фестивалу у Венецији је добио признање као најбољи глумац.
„Самац” је заснован на књизи Kристофера Ишервуда, а прича почиње после фаталне саобраћајне несреће у којој погине Џим (Метју Гуд). Џорџ Фалконер (Kолин Фирт) за то сазнаје када га телефоном позове Џимов рођак, али и упозори да не сме да дође на сахрану човека са којим је живео 16 године. После тога, Џорџ је усамљен и сломљеног срца и покушава да нађе утеху у дружењу са пријатељицом Чарли (Џулијен Мур), са којом је некада био у вези.  Јасно је да је Чарли још увек „загрејана” за њега, али Џорџ је сувише потресен да би био заинтересован. Џорџ избегава и агресивно удварање његовог студента Kенија и уместо започињања нове везе, планира да изврши самоубиство.  Већи део филма дешава се током једног дана у Лос Анђелесу раних шездесетих, када друштво није благонаклоно гледало на особе другачијег сексуалног опредељења.
Тако се у филму обрађује и тема дискриминације: прво имплицитно, а затим и експлицитно када Чарли говори Џорџу како он и Џим и нису имали „праву везу”.
Ипак, преко исечака из њиховог заједничког живота, постаје јасно је да су Џорџ и Џим имали однос испуњен љубављу, без обзира на то шта је окружење мислило.
Њихова љубавна прича је у контрасту са животима комшија, једноличних људи из предграђа који подижу породице и граде нуклеарна склоништа.
Снимање „Самца” финансирао је сам Том Форд, а премијера је била на Фестивалу у Венецији.
У Северној Америци, филм је учествовао на Фестивалу у Торонту, а планирано је да се приказује у биоскопима у САД у децембру, како би се квалификовао за предстојећу доделу Оскара.
Улаз је словодан.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *