ТРИБИНА О ПОЛОЖАЈУ СТАРИЈИХ У СРБИЈИ

У оквиру Недеље људских права на Врачару, одржана је трибина о положају старијих особа у Србији. Трибина је организована на иницијативу Општине Врачар у сарадњи са Канцеларијом за људска и мањинска права Владе Републике Србије, Удружењем пензионера са Врачара и Удружењем „ Снага пријатељства – Amity“.

У име Градске општине Врачар трибину је отворио председник Скупштине Градске општине Врачар Михаило Групковић:“ „Данас у наставку наше треће Недеље људских права на Врачару организујемо скуп о положају старијих особа у Србији. Поштовање људских права је широког спектра и јако значајно, посебно када су у питању старију , јер је њихово знање и искуство непроценљиво и могу да га поделе са другима. По попису становништва из 2011. године, Србија спада у ред старијих друштава са 17 посто популације на нивоу целе државе, а на Врачару је тај проценат и већи око 30 посто старијих од 60 година. Изазови са којима се они сусрећу су дискриминација због година и предрасуде, што доводи често до њихове искључености како у Србији, тако и у другим друштвима. У наставку активности у оквиру Недеље људских права планирамо и догађај посвећен младима у намери да укажемо и на њихов значај и права. У недељу ћемо имати један предновогодишњи концерт у 12 часова у галерији Општине Врачар и позивам вас да испратите све догађаје на интернет страницама и друштвеним мрежама и још једном да обележимио Недељу људских права која је пред нама, а коју сваке године обележавамо вођени и инспирисани речима Елеоноре Рузвелт , да људска права почињу у малим местима, где је дом најближи“, рекао је Групковић.

Присутнима се обратила директорка Канцеларије за људска и мањинска права Владе Републике Србије Сузана Пауновић:“ У протеклих годину дана, Канцеларија за људска и мањинска права радила је посвећено на јачању међусекторске сарадње у области побољшања квалитета живота најстаријих суграђана, али и на подизању свести јавности о положају ове категорије становништва. Старији суграђани се и даље суочавају са проблемима који су пре свега везани за дискриминацију, за присутне стереотипе и предрасуде, да нису у овом друштву довољно искоришћени, као и да представљају терет друштва“ . Такође, Пауновић је додала, да старије људе мучи и усамљеност, како у оквиру уже породице, тако и у широј друштвеној заједници. Ретко када се осврћу на своје економске проблеме, мада то не значи да се и са њима не суочавају у свом свакодневном животу. „Влада Републике Србије се труди да ојача економски положај старих, имамо најављено повећање и пензија већ за почетак 2020. године и то јесте приоритет Владе, као и наравно овај сегмент који се тиче борбе против дискриминације, јачање свести у друштву о томе колико је заправо важно да се осврнемо на оно што старији људи могу да допринесу даљем развоју наше земље. Они су поднели велики терет економских реформи 2012. године и за то заиста им сви дугујемо. Пре свега велику захвалност, научили су, рекла бих, младе људе у овој земљи како се воли и како се гради држава. Из тог разлога се на међугенерацијској солидарности заиста мора додатно радити и у годинама које су пред нама. Радили смо наравно и на јачању квалитета здравствених услуга, услуга социјалне заштите и мислим да то наши стари суграђани у свом свакодневном животу и осећају“, рекла је Пауновић.

На трибини су говорили Надежда Сатарић председница Удружења „ Снага пријатељства – Amity“ и Слободан Ребић председник Удружења пензионера Врачара и заменик председника СО Врачар.
Циљ трибине је да се промовишу права садржана у Универзалној декларацији о људским правима; повећа видљивост старијих људи као учесника у друштву, који су посвећени побољшању уживања људских права у многим областима живота; осврне на напредак и изазове у обезбеђивању пуног и једнаког уживања људских права и основних слобода од стране старијих особа и укаже на дискриминацију и насиље над старијим особама
На крају трибине је истакнуто је да на општини Врачар, Удружење пензионера веома активно делује и препознаје потребе и захтеве старих суграђана.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *