ОТВОРЕНА ПРАЗНИЧНА МАНИФЕСТАЦИЈА “БОЖИЋНО СЕОЦЕ КОД ХРАМА”

Поделом божићних пакетића за децу у организацији Верског добротворног старатељства, у крипти Храма Светог Саве, у суботу увече отворена је манифестација “Божићно сеоце код Храма”. Отварању манифестације присуствовали су заменик градоначелника Града Београда Горан Весић, председник Градске општине Врачар проф. др Милан А. Недељковић, председник Скупштине Градске општине Врачар Михаило Групковић и председник одборничке групе “Александар Вучић – Србија побеђује” др Угљеша Мрдић. Уз пригодан програм и велики број присутних, малишани са посебним потребама добили су пакетиће од Његове светости патријарха Иринеја, а догађају је присуствовао и генерални секретар председника Републике Србије Никола Селаковић.

“Нама је част што се већ трећу годину за редом одржава ова манифестација, која ће трајати до 28. јануара. На Врачарском брду, где су спаљене кости Светог Саве, налази се и највећи православни Храм и центар православља. Прави је тренутак, три дана пред најрадоснији Божићни празник да се сви окупимо. Ово је окупљање које Божићно сеоце организује за све – како најмлађе, тако и најстарије. У наредне три недеље најбољи хорови – дечији и црквени, најбољи оркестри, солисти, глумци, рецитатори, уметници ће бити представљени. Овде ће бити центар свих догађања на Врачару, што и заслужује врачарско брдо, Врачар и Београд”, изјавио је председник Општине након свечаног отварања манифестације.

Заменик градоначелника Горан Весић је истакао да трећу годину заредом, испред Храма Светог Саве, Српска православна црква, Град Београд и Општина Врачар организују ову манифестацију, која је, како је рекао, углавном намењена деци и прилагођена јануарским верским празницима.

„Пре три године, на предлог Владике Стефана, донели смо одлуку да организујемо манифестацију Божићно сеоце јер током јануара нисмо имали програме за децу који су махом завршавани са крајем календарске године. Тада је ова манифестација изазвала велику пажњу деце, али и родитеља, па данас имамо Божићно сеоце које ће ове године трајти од 4. до 28. јануара. У оквиру Божићног сеоцета очекује нас низ програма, од којих су многи прилагођени верским празницима – Светом Стефану, Светом Јовану, Православној Новој години, Бадњој вечери, Божићу…” рекао је Весић.

Према његовим речима, на тај начин Град Београд показује поштовање према нашој вери и традицији, а са друге стране организује леп и пригодан програм за децу током читавог јануара, у време школског распуста, када београдска деца могу да уживају у заиста разноврсном програму.

“Тиме се наставља Београдска зима, која ове године садржи преко 700 сати програма на преко 130 локација. Ова манифестација никада није била богатија и разноврснија, чиме показујемо колико је за Град Београд битан период у којем прослављамо новогодишње и божићне празнике. Такође, на овај начин доказујемо да су нам програми за наше суграђане, најмлађе и све друге, једнако битни као програми чији је циљ привлачење што већег броја туриста”, закључио је Весић.

Након свечаног отварања и поделе божићних пакетића уследио је наступ малишана из првог мешовитог инклузивног хора “Исон” из Новог Сада, који је присутне одушевио извођењем химне деце са инвалидитетом „Молитва“. Програм првог дана манифестације настављен је наступом оркестра Полиције Републике Србије и концертом Сање Илић и “Балканика”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *