ОБЕЛЕЖЕНА ГОДИШЊИЦА СМРТИ ВОЈВОДЕ ПЕТРА БОЈОВИЋА

Заменик председника Градске општине Врачар Радмила Сарић присуствовала је данас церемонији обележавања годишњице смрти војводе Петра Бојовића.

Заменик председника је, заједно са помоћником председника Општине Александром Видаковићем и одборником у Скупштини општине Врачар Катарином Михајловић, положила венац на споменик легендарног војсковође, који се налази у парку који носи његово име. Венце су положили и представници подружнице “Војвода Петар Бојовић” Савеза потомака ратника Србије 1912 – 1920 и чланови породице Бојовић, а о животу војводе Бојовића говорио је историчар Дејан Ристић.

„Војвода Петар Бојовић један је од највећих војсковођа I светског рата, те стога и један од најзначајнијих у ратној историји Србије“ изјавила је Радмила Сарић и подсетила да је војвода своју богату војничку каријеру почео учетвовањем у српско-турским ратовима (1876-1878).

„Нама је посебна част што је војвода живео на Врачару и што се на нашој општини налази споменик и парк који носи његово име, а то нас додатно обавезује да негујемо сећање на славну српску историју“, изјавила је заменик председника и истакла да Општина Врачар спроводи пројекат „Они су се борили за нас“ и на тај начин негује културу сећања на све који су се борили за српски народ.

Војвода Петар Бојовић преминуо је 19. јануара 1945. године у Београду.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *