СВЕЧАНО НА ВРАЧАРУ – ОБЕЛЕЖЕНА СЛАВА “СВЕТИ САВА”

Општина Врачар свечано је прославила своју крсну славу „Светог Саву“ у присуству бројних званица, пријатеља и грађана Општине. Домаћин Славе био је председник Општине Врачар проф. др Милан А. Недељковић, а обред резања славског колача служио је Викарни епископ ремезијански Стефан Шарић, који је заједно са руководством Општине преломио славски колач и честитао Славу. У обраћању присутнима указао је на значај Светог Саве за целокупан српски народ и државу, и пренео благослов Патријарха српског господина Иринеја

„Ове године обележавамо 801 годину од аутокефалности Српске православне цркве и завршетак Храма Светог Саве. Општина Врачар помно прати радове на завршетку Храма. Свети Николај Велимировић је 1956. године казао да када задњи камен буде стављен у Храм Светог Саве биће Србима и Србији боље, у шта ћемо се уверити крајем ове године“ изјавио је председник Општине Врачар.

„Ми из Градске општине Врачар негујемо традицију одржавања манифестације ‘Божићно сеоце код Храма’, посвећену најлепшем хришћанском празнику – рођењу Исуса Христа. Али то није само манифестација, то је школа кроз коју сви ми учимо шта је пост, исповедање, покајање, причест, праштање, шта је Светосавље и православље. Ове године смо отпочели и велику традицију одржавања првог међународног квиз такмичења о Немањићима. Последње четири године се деца широм света такмиче о знању из области светосавља, православља и династији Немањића. Да бисмо знали ко смо и шта смо морамо, пре свега, да знамо ко је направио државу и Цркву“, закључио је први човек Општине.

Говорећи о значају српског средњег века, у којем је период Немањића најблиставији, заменик градоначелника Града Београда Горан Весић је истакао: „Уздизањем српске државе, које се догађа последњих осам година српски народ поново преузима улогу највећег и најважнијег народа на Балкану, свестан своје одговорности, али и својих права. Данас са поносом поново славимо своју историју. Средином године, на Савском тргу који се управо реконструише, биће постављен монументалан споменик Стефану Немањи, оснивачу спрске средњовековне државе. На јесен, после 85 година, биће завршен Храм посвећен Немањином сину, духовном оцу нашег народа и првом српском архиепископу Светом Сави“ и закључио да смо добили велику част да будемо генерација која ће завршити велика дела због којих се живи.

„Нема у нашем народу значајније и утицајније личности од Светог Саве. Сава је од свих Срба најдуже у традицији, народном памћењу и миту. И данас, осам векова касније, нам је Свети Сава узор“, истакао је заменик градоначелник говорећи о животу и значају Светог Саве у српској историји, и подсетио да је Свети Сава био не само монах и архиеписком, већ и писац, законодавац, учитељ, дипломата.

Заменик градоначелника честитао је крсну славу руководству Општине и пожелео да је поносно и часно славе и додао да славити Светог Саву, није само част већ и обавеза. „Својим делима сте протеклих година показали, а верујем да ће тако бити и убудуће да сте достојни те части“, закључио је Весић.

Свечаност је уприличена пригодним музичким програмом, па је тако химну Светог Саве извео хор Храма Светог Саве, а у наставку програма наступила је оперска уметница Тања Андријић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *