ОБУКУ „ПУТ ДО УСПЕШНОГ ПРЕДУЗЕТНИКА“ ЗАВРШИЛО 80 ВРАЧАРАЦА

Градска општина Врачар и Национална служба за запошљавање данас су у свечаној сали Општине организовали доделу сертификата за полазникe који су успешно завршили дводневну обуку „Пут до успешног предузетника“. 80 незапослених суграђана је добило сертификате, које су им уручили заменик председника Градске општине Врачар Радмила Сарић и директор Филијале за град Београд Националне службе за запошљавање Добросав Марић.

Обраћајући се врачарским будућим предузетницима, Радмила Сарић је свим полазницима честитала на успешно завршеној обуци, са надом да ће им ова обука користити и помоћи у покретању сопственог бизниса и да ће сертификат искористити за добијање бесповратних средстава за самозапошљавање у Националној служби за запошљавање. Такође је пожелела добитницима сертификата успех у послу за који су се определили. „Градска општина Врачар је 2017. године усвојила Акциони план запошљавања и од тада се заиста интензивно бавимо запошљавањем. Са Националном службом за запошљавање остварујемо одличну сарадњу. Ово је трећа година заредом како партнерски реализујемо обуку за предузетнике. Надамо се да ћемо ускоро решити све проблеме везане за незапосленост, а да ће 80 суграђана који данас добијају сертификате бити успешни предузетници“, изјавила је Радмила Сарић медијима.

Добросав Марић истакао је да је прошле године на територији општине Врачар отворено 32 радње уз подстицај Националне службе за запошљавање. Похвалио је сарадњу са Општином Врачар која се огледа у спровођењу разних мера и јавних позива. Резултат успешне сарадње је смањена незапослених лица на врачарској територији. „На евиденцији незапослених на територији општине Врачар на крају јануара 2020. године било је 2150 лица. У односу на исти месец прошле године, број незапослених у овој општини смањен је за 10 подсто“, рекао је Марић.

„Пут до успешног предузетника“ је дводневна обука коју спроводи Национална служба за запошљавање како би незапослени који планирају да покрену сопствени посао сагледали предности и ризике предузетништва, испитали своје предузетничке склоности и информисали се о поступку регистрације предузећа. Полазници уче и како се врши испитивање тржишта, проверава могућност пласмана производа или услуге, а најважнији сегмент обуке је израда бизнис плана. Ова обука омогућава полазницима да сами процене да ли желе да се баве предузетништвом. Сертификати, односно завршена обука за бављење предузетништвом, услов су за конкурисање за бесповратна новчана средства за самозапошљавање, како по програму Националне службе, тако и по конкурсима које расписују друге институције, као што су општине и градови, а основ су и за конкурсе Фонда за развој, Агенције за развој малих и средњих предузећа, Агенције за развој и европске интеграције и других субјеката који нуде средства и друге врсте помоћи за отпочињање приватног посла.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *