ВЕЧЕ ПОСВЕЋЕНО МОМИ КАПОРУ

Задужбина Момчило Момо Капор уз подршку Града Београда и Градске општине Врачар поводом десет година од смрти Моме Капора уприличила је незаборавно вече љубитељима лика и дела уметника промоцијом књиге „Најлепше приче Моме Капора“ у свечаној сали управне зграде Општине Врачар.

Вече посвећено Моми Капору и сећању на њега било је изузетно посећено, тако да је велики број посетилаца остао испред сале. Љиљана, Капорова супруга, оснивач Задужбине Момчило Момо Капор, представила је књигу „Најлепше приче Моме Капора“. „Ако је неко помислио да неће бити гужве, преварио се, без обзира што је киша. Момо је Момо, део овог града, део свачијег живота. Вечерас представљамо књигу најлепших прича. Свако ће наћи причу за себе и када је прочита, биће му лепше и лакше. Предговор за књигу написао је Милисав Савић, односно, пре двадесетак година већ је издао избор његових најлепших прича, а ја сам додала исто толико прича које су у међувремену излазиле у неколико антологија и украсила је многобројним његовим цртежима“. Одломке из књиге читале су Рада Ђуричин и Вјера Мујовић, а о Капору су говорили Момини пријатељи Марина Рајевић Савић, Мирјана Бобић Мојсиловић и Александар Ђуричић.

На промоцији су осим многобројних грађана биле присутне уважене личности из света уметности и културе. Заменик градоначелника Горан Весић се захвалио Љиљани Капор што чува успомену на Мому и рекао: „Мома Капор је био хроничар једног времена и нашег менталитета. Све што је Мома урадио живи и данас и то говори колико је значајан за наше друштво. Пре пет година донета је одлука да једна улица на Врачару понесе име Моме Капора, наш писац добио је и сквер који носи његово име, а сада је време да добије и простор за задужбину. Зграду у Карађорђевом парку, испред које се налази већ дуго затрпан базен коју је користило „Зеленило – Београд”, од 15. марта преузима Град Београд. „Зеленило” ће добити други простор, а предстоји нам пројекат реконструкције објекта у којем ће бити Задужбина Моме Капора. Мислим да бољег места од овог нема, јер је Мома на Врачару живео и стварао. То ће бити изложбени простор, место за промоције књига и свега онога што би Мома радио да је данас са нама. Нарочито ће то бити место где ће своје умеће моћи да покажу млади сликари и писци“, рекао је Весић.

Промоцији књиге присуствовали су председник Градске општине Врачар проф. др Милан А. Недељковић и председник одборничке групе “Александар Вучић – Србија побеђује” др Угљеша Мрдић. Председник Општине Врачар у обраћању посетиоцима, рекао је да не памти да је толики број људи посетио културни догађај у Општини. „Посебно сам срећан због тога, Капор је био Врачарац. Читајући његова дела, негде сам схватио да му је било тешко да напусти овај прекрасни свет и овај крај. Капор не само да је био симбол Врачара и Београда, већ и симбол Србије. Сликар, романсијер, писац, хроничар и академик оставио је иза нас велики траг човека који је прави уметник. Врачар му се одужио сквером и улицом, а са породицом желимо да се договоримо где би могао да буде његов музеј у којем би све његове слике, романи и записи били на једном месту. Желимо да попут Храма Светог Саве и Музеја Николе Тесле, људи који посете Београд виде шта је то Мома Капор оставио иза себе“, казао је Недељковић.

На промоцији је приказан кратки филм сачињен из кадрова емисије „ ТВ лица… као сав нормалан свет“ Татјане Петернек Алексић коју је ауторка снимила са Капором. А у галеријском простору Општине изложене су Капорове слике и цртежи. Изложени радови ће бити постављени до 24. марта.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *