Предавање уживо о ванбрачном сину кнеза Михаила – највећи добротвор међу Обреновићима

Божидарац Дигитал и Историјски забавник Вас позивају на бесплатно online предавање уживо ”Велимир Михаило Теодоровић, ванбрачни син кнеза Михаила – највећи добротвор међу Обреновићима” у суботу, 04. априла у 20 часова.
Убиством кнеза Михаила Обреновића 1868. године гаси се директна линија наслеђивања династије Обреновић. Ипак, рећи да је кнез Михаило умро без наследника, не би било потпуно тачно јер је иза себе оставио ванбрачног сина – Велимира Теодоровића.
Велимир Михаило Теодоровић рођен је као Вилхелм Бергхаус, једино дете кнеза Михаила Обреновића из његове кратке везе са Немицом Маријом Бергхаус док се налазио у изгнанству из Србије у Рогашкој Слатини у данашњој Словенији. Иако није имао намеру да се жени са Маријом, Михаило је од почетка признао дете и обоје их материјално обезбедио. Године 1857. довео је сина у Београд на школовање, превео га у православље и дао му ново име – Велимир Михаило, као и старо презиме кнеза Милоша – Теодоровић.
О томе да ли је кнез Михаило Велимира спремао за свог наследника и данас се расправља. Младић је 1867. послат у Швајцарску на даље школовање и тада се последњи пут видео са оцем јер је следеће године кнез Михаило убијен у атентату у Топчидеру. Није оставио тестамент, као ни експлицитну одредбу о наследнику, па је на српски престо дошао Милан Обреновић, унук Јеврема Обреновића, Михаиловог стрица.
Након тога, Велимиру више никада није био дозвољен повратак у земљу, али је он до краја живота проналазио начина да помогне домовини, а Србију је задужио чак и након смрти, поставши један од највећих добротвора нашег народа и највећи задужбинар међу свим Обреновићима. Kаква је била судбина овог човека и зашто је и данас реч о неправедно заборављеној личности из српске историје причаћемо на предавању ”Велимир Михаило Теодоровић, ванбрачни син кнеза Михаила – највећи добротвор међу Обреновићима” .

Пријава је обавезна на следећем линку овде. Учешће је бесплатно. Предавање можете пратити са телефона или компјутера.

О предавачу:
Александра Богдановић је мастер новинарства и већ дуги низ година се бави историјским темама. Оснивач је Фејсбук и Инстаграм групе Историјски забавник које заједно броје преко 200 хиљада пратилаца. Септембра 2019. године покренула је и сајт Историјски забавник на коме свакодневно објављује текстове о занимљивостима из светске и домаће историје и који је ове године по избору магазина PC Press проглашен за најбољи у Србији у категорији Kултура и образовање. Више о сајту можете наћи на следећем линку овде.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *