Винча – најстарији град у европи?

Божидарац Дигитал и „Београд за почетнике“ Вас позивају на прву бесплатну online трибину уживо ”Винча – најстарији град у Европи?’‘ у среду, 8. априла у 19 часова.
Јесте ли знали да је Београд пре 7.000 година имао први град у Европи? И то са еколошки ефикасним кућама, веровали или не, које су имале термоизолацију, прозоре (!), пећи, а не огњишта (!) и полиране патосе са подним грејањем! Мало је познато да је на тлу Београда била и колевка европске моде, јер је прва цивилизација Старог континента, овде „шетала“ дводелне ланене комплете са „В“ изрезом и чарапама, који носимо и данас, 7.000 година касније. Јер, становници тог првог европског града шили су каменом иглом и ткали на разбојима, носили су огрлице од шкољки, шминкали се цинабаритом, бријали се опсидијаном (вулканским стаклом које је било најтраженија сировина у неолиту, тј. млађем каменом добу, а и данас се користи у хирургији) те су наши Прабеограђани били први градски људи на тлу Европе, јер су трговали- опсидијаном. И све то у времену без струје!
А веровали или не, били су и најсрећнији људи у (пра)историји, јер су хиљаду година живели без ратова, насиља, искоришћавања туђег рада, дакле у најмирнијем периоду цивилизације, које је и римски песник Овидије звао „златним периодом човечанства“.
Online трибина ”Винча – најстарији град у Евопи?” води нас на најчувенији европски археолошки локалитет који је Србији донео светску славу, јер пре 7.000 година, Винча је била центар Европе – престоница прве Европске Уније у праисторији, Брисел каменог доба.
Пријава је обавезна на следећем линку овде. Учешће је бесплатно. Трибину можете пратити са телефона или компјутера.
Домаћица и модераторка трибине је Смиљана Попов, новинарка и ауторка научно-популарног тв серијала „Београд за почетнике“, прве тв емисије у Србији која је „ушла“ у просветни систем. Наиме, по препоруци Секретаријата за образовање од 2016. године емисија се гледа у београдским основним и средњим школама као помоћно наставно средство, јер на комуникативан, забаван а научно релевантан начин популарише националну културну и историјску баштину, као део много шире, евопске културне баштине.
Гост online трибине је легенда српске археологије, Драган Јанковић који Винчу познаје као сопствени џеп, ученик чувеног Драгослава Срејовића који је открио Лепенски Вир. Сазнаћемо и како су Винчу заправо пронашли Дунав и један обични српски сељак, Панта Чепркало, али и тајне и лажи „винчанског писма“, са научне стране,разуме се.
Драган Јанковић је по мишљењу публике, незванично, изабран за „најзанимљивијег београдског кустоса“, и у његовим праисторијским времепловима лудо се забављају сви – од 7 до 77, те Вам топло предлажемо да слободно и децу и унуке поведете на ову трибину, јер Вам обећавамо врло узбудљиво путовање у најдаљу и најтамнију повест наших простора, а и трибине „Београда за почетнике“ широм Београда и Србије већ годинама претварају науку у одличан провод (кажу сви који су били)…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *