Online трибина Србија пре Немањића

Božidarac Digital и “Београд за почетнике” позивају вас на нову онлине трибину “СРБИЈА ПРЕ НЕМАЊИЋА” у суботу, 30. маја, у 20 часова. Пријава у наставку.
Спремите се за једно узбудљиво историјско путовање у најзамагљеније векове српске прошлости. Kроз загонетно и мало истражено раздобље националне историје, кроз време које претходи слави Немањића, стручни а пре свега занимљиви водич биће нам археолог Марко Алексић.
Захваљујући новим археолошким истраживањима сазнаћемо о првом, по имену познатом српском кнезу Дервану и земљи Бојки, настанку титуле жупана, древним словенским насељима са остацима паганских храмова. Изузетно важна ископавања откривају владарску палату на тлу Србије из 8. века, која представља најранију познату такву грађевину у словенском свету, или више цркава знатно старијих од Рашке епископије, што показује да су Срби прихватили хришћанство раније него што се то до сада веровало и да су се ту налазили први познати хришћански храмови међу Словенима. Видећемо историјске  карте и илустрације значајних археолошких налаза, грађевина, утврђења и насеља најстарије српске државе.
Језиком историјске и археолошке науке Марко Алексић, аутор књиге “Српске земље пре Немањића”, која, тек што је изашла – прети да постане бестселер и историјски класик откриће нам узбудљиву причу о нашем најранијем националном путовању. Наиме, у периоду од 7- 10. века, на рушевинама античког света израстају темељи Европе какву данас познајемо, преламају се кључни догађаји за њену историју, а на нашим просторима рађа се један нов свет. Словенска племена се шире и крећу ка југоистоку Европе, а међу њима се врло рано издваја име Срба. Наши преци отпочели су епско путовање од реке Лабе на истоку данашње Немачке које се после више од 1500 километара завршило у околини Солуна, да би се затим трајно населили на Балкану.
На ово узбудљиво и тајанствено историјско путовање можете се укрцати обавезном пријавом на следећем линку овде
Учешће за овај времеплов је бесплатно, И можете му приступити са телефона или компјутера.
Домаћица и модераторка трибине је Смиљана Попов, новинарка и ауторка научно-популарног тв серијала „Београд за почетнике“, прве ТВ емисије у Србији која је „ушла“ у просветни систем. Наиме, по препоруци Секретаријата за образовање од 2016. године емисија се гледа у београдским основним и средњим школама као помоћно наставно средство, јер на комуникативан, забаван а научно релевантан начин популарише националну културну и историјску баштину, као део много шире, евопске културне баштине.
Подршка: ГО Врачар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *