УРУЧЕНЕ ЗАХВАЛНИЦЕ ВОЛОНТЕРИМА

Председник и командант Штаба за ванредне ситуације Градске општине Врачар проф. др Милан А. Недељковић уручио је захвалнице волонтерима који су током ванредног стања, проглашеног услед пандемије вируса COVID – 19, помагали својим старијим суграђанима и били ангажовани у раду Кол центра Волонтерског сервиса Градске општине Врачар. За пружену несебичну помоћ и ангажовање током ванредног стања захвалнице је добило 335 волонтера.

„Окупили смо се вечерас да вам кажемо једно велико ‘хвала’ за све оно што сте урадили за 53 дана током којих је било на снази ванредно стање. Примили сте 17.710 телефонских позива, остварили сте 9.871 непосредни контакт са грађанима Врачара. Кад год је Штаб тражио ви сте отишли на врата. Поделили сте 8.936 пакета грађанима, на захтев Црвеног крста уручили сте 5.350, док је Град Београд испоручио, а ви сте доставили 3.442 пакета социјално угроженим грађанима који имају примања испод 30.000 динара. Такође, Канцеларија за младе Града Београда нам је обезбедила, а ви сте уручили 144 пакета“, рекао је председник Општине на почетку свог обраћања волонтерима.

„Кад погледам сада са стране, посматрам вас као младе борце који су дошли на Паштрик и Кошару, који су бранили најсветије што се може бранити, а то је наша земља. Ми смо се борили у једном тренутку са непознатом болешћу, јер многи не знају да ли имају оштећен имуни систем на том нивоу да не могу да се одбране од вируса и ви сте упркос томе храбро ишли на врата, опремељени заштитном опремом, потпуно мотивисани и усресређени да оно што радите радите најбоље што можете“, изјавио је Недељковић и нагласио да су волонтери радили по сунцу и по киши како би допремили оно што су Врачарци тражили.

Први човек Општине је нагласио да су волонтери били на располагању у сваком тренутку – 24 сата дневно, те да је сваки грађанин који се обратио Кол центру имао помоћ коју је тражио захваљујући њима. „Са друге стране, било је јако значајно да инфекција не уђе у Општину како не бисте пренели људима код којих сте одлазили, те смо стога обезбедили преко 40.000 маски и рукавица, преко 3.000 дезинфекционих сдредстава. Општина је стала иза вас и грађана Врачара свом снагом“, рекао је Недељковић и закључио да није срео људе са већим ентузијазмом и моралним и етичким квалитетом, те се тога на крају захвалио у име Општине Врачар свим волонтерима на ангажовању.

Међу волотерима и добитницима признања био је и велика спортска звезда и истакнути кошаркаш Дејан Томашевић. Говорећи о свом искуству током ванредних дана и волонтерском ангажовању Томашевић је изјавио: „Био сам неколико дана са волонтерима и мени је то била једна велика сатисфакција, чинило ме посебним јер сам био у ситуацији да помогнем другима. Мислим да је и ова криза показала да смо ми заиста добар народ, јер су људи од првог тренутка били спремни да помогну, од оних најобичнијих комшијских послова до овако једне велике организоване акције поделе пакета. Тај пакет можда и није толико значајан, као сама та пажња и могућност да се са неким поприча. Док смо обилазили грађане, сећам се да је било људи који данима нису видели никог и њима је тај сусрет и разговор од пар минута више значио него сам пакет“. Дејан Томашевић је на крају изразио захвалност свим људима који су покренули ову иницијативу, донаторима, волонтерима и општинама који су овакву акцију спровели.

Након проглашења ванредног стања у Републици Србији, Штаб за ванредне ситуације Градске општине Врачар установио је на седници одржаној 17. марта 2020. године Кол центар у оквиру Волонтерског сервиса Градске општине Врачар. Кол центар је званично почео са радом 18. марта 2020. године, а престао да функционише 13. маја 2020. године. Током рада волонтери су примили 17.710 телефонска позива особа старијих од 65 година, социјално угрожених или са инвалидитетом. Пружено је 9.871 непосредних услуга набавке најважнијих животних намирница, средстава за хигијену, лекова и др. Волонтери су, такође, уручили и 8.896 пакета основних намирница које је обезбедио Град и Канцеларија за младе Града Београд, као и Општина Врачар.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *