Одржано онлине предавање ”Упознајте Пају Јовановића”

У још једној сјајној онлине атмосфери са преко 300 учесника одржано је онлине предавање ”Упознајте Пају Јовановића” у организацији Božidarac Digital и “Фрагменти прошлости”.
О једном од највећих српских сликара и његовим делима, кроз готово двочасовно предавање, водио нас је Милорад Стокин, аутор је и уредник странице Фрагменти прошлости.
Кроз богато илустровану презентацију имали смо прилику да се упознамо са 20 дела из његовог опуса, да посведочимо значајној историји кроз радове од аустријског цара до аустријског каплара, од петлова до Тита. Осврнули смо се и на не тако славне школске почетке Паје Јовановића, и како је од слабог вршачког гимназијалца постао омиљени портретиста европских владара и монденског света. Чули смо и неке од интрига и инспирација које је проналазио у женама које је волео и како су оне утицале на његов рад.
Наравно, незаобилазан део приче била су иконична дела српског сликарства: Сеоба Срба, Таковски устанак и Крунисање цара Душана, а како је нетрагом нестала најмонументалнија слика инспирисана германском историјом.

Због велико интересовања Božidarac Digital ће наставити са предавањима у овом формату, а уз ваше сугестије трудићемо се да скројимо културни програм по вашој мери.

Видимо се онлине!

О предавачу: 
Милорад Стокин је мастер музички уметник, писац и пасионирани истраживач прошлих времена. Бави се истраживачким и предавачким радом у домену културне историје, културе сећања и ројалистичког културног наслеђа. Аутор је и уредник странице Фрагменти прошлости коју тренутно прати близу 120.000 људи, а коју можете посетити на линку овде.

Догађај се реализује уз подршку ГО Врачар.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *