Више од 400 посетилаца на онлине предавању о Урошу Предићу

Дуго ишчекивано предавање о Урошу Предићу, по препорукама онлине пратилаца, одржано је синоћ у организацији Božidarac Digital и Фрагмента прошлости за преко 400 гледалаца.
Кроз предавање нас је водио Милорад Стокин и Фрагменти прошлости, а кроз богато илустровану презентацију могли смо да се упознамо са животом и делима једног од највећих српских сликара. Сазнали смо да је преводио Дантеа и био фасциниран његовим делима, да је волео поезију и занимао се за филозофију. Иако крхког здравља, доживео је дубоку старост и оставио иза себе многа вредна дела, од којих су нека од најпознатијих као Косовка девојка, Свети Сава благосиља Српчад, Весела браћа. Од скромног дечака из Орловата постао један од омиљених сликара српског грађанског слоја, чија је дела у својој колекцији имао и краљ Милан Обреновић. Такође чули смо и зашто је свет детета имао истакнуто место у Предићевом опусу. Слика ”Сироче на мајчином гробу” која је настала 1888, критика је односа према напупштеној деци. Предић је у Београду видео много сирочади, која су гладна и боса, просила на улици и пред црквама. О њима нико није водио рачуна, а најмање држава. Овом сликом је желео да укаже на тај проблем, обзиром да је Предић одрастао у многочланој породици. Као најмлађи син, на пут је извео децу своје прерано преминуле браће. Зато се, према властитом признању, никада није оженио.

О предавачу:
Милорад Стокин је мастер музички уметник- оперски певач, писац и пасионирани истраживач прошлих времена. Бави се истраживачким и предавачким радом у домену културне историје, културе сећања и ројалистичког културног наслеђа.  Аутор монографије „Међународно такмичење соло певача „Никола Цвејић“ у Руми (2017). Аутор научног рада “Од комада са певањем и пуцањем до прве српске опере” објављеног у Театрону Музеја позоришне уметности Србије (2019). Аутор научног рада „Династија Обреновић у збиркама Музеја позоришне уметности Србије“ и студије „Династија Обреновић и позоришна култура“ објављених од стране Музеја рудничко-таковског краја (2020).  До сада је одржао велики низ предавања која обухватају широк дијапазон тема кулурне историје: историје забаве, позоришног живота, љубавног живота владара као и студиозан преглед живота и дела истакнутих српских сликара: Катарине Ивановић, Уроша Предића и Паје Јовановића. Аутор је и уредник странице Фрагменти прошлости коју тренутно прати близу 120.000 корисника ове друштвене мреже.

Догађај се реализује уз подршку ГО Врачар.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *