Преко 500 учесника на онлине трибини ”Заблуде српске историје”

У Божидарац студију одржана је још једна онлине трибина, овога пута, са темом ”Заблуде српске историје” , по истоименој књизи нашег драгог госта, историчара Дејана Ристића. Разговор је водила Смиљана Попов, новинарка и ауторка научно-популарног серијала „Београд за почетнике“, која нас је уз Дејанову стручну помоћ водила, заједно са преко 500 онлине посетилаца, кроз занимљиво историјско путовање. Сат и по времена било је премало да одгонетнемо све недоумице, али и довољно да заинтересујемо и мотивишемо велики број људи да настави даље да истражује богату српску историју.

Причали смо о Титовој посети Јасеновцу, о највећем српском освојачу цару Душану Силном, као и о томе који део мошти, најзначајнијег међу Србима, Светог Саве је ипак остао сачуван до данас. Разјаснили смо разлику између митова и митоманије, као и који митови су добри и корисни, али и како одређени историјски романи утичу при развијању митова.
Питања заинтересованих посетилаца су пристизала у великом броју, а Дејан и Смиљана су одговорили на нека од најзанимљивијих и извинили се свима онима који су остали ускраћени за одговор, за шта ће сигурно бити прилике у наредним трибинима и новим занимљивим темама.

Видимо се онлине!

Више о предавачу:

Историчар Дејан Ристић, првом и веома популарном књигом ,,Митови српске историје” научним доказима развејао је неке од наших најзначајнијих митова и вратио нас истинитим извориштима науке. Након великог успеха те књиге, која је за мање од годину дана објављена у тиражу од десет хиљада примерака, доживевши представљања у више од тридесет градова и неколико држава, као и у више од стотину српских и иностраних медија, стиже њен наставак ,,Заблуде српске историје”.
Ови узбудљиви и аутентични историјски есеји представљају резултат обавезе науке и истраживача да се величанствена вишевековна историја српског народа растерети и ослободи тешког терета митоманије и историјских заблуда. Јер, у стварању митоманских прича, измишљотина и фалсификовања прошлости отишло се предалеко. Кривотвори се наша славна историја и тиме се урушава и негира идентитет нације и угрожава њен опстанак.
Много тога за шта сте били сигурни да знате испоставиће се историјском непознаницом или заблудом.

Организација: Божидарац Дигитал
Подршка: ГО Врачар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *