НА ВРАЧАРУ ОБЕЛЕЖЕНА ГОДИШЊИЦА ПРОБОЈА СОЛУНСКОГ ФРОНТА

Градска општина Врачар и Савез удружења потомака ратника Србије 1912 – 1920. „Војвода Петар Бојовић“ данас су обележили 102. годишњицу пробоја Солунског фронта полагањем венаца на Споменик трећепозивцима у Карађорђевом парку на Врачару.
Свечаност је почела одавањем минута ћутања палим борцима. Затим се присутнима обратила чланица Већа Градске општине Врачар, Мирјана Митровић изразивши задовољство што има прилику испред Градске општине Врачар, али и као потомак одликованог учесника Солунског фронта да полагањем венца обележи важан датум српске историје. “Данас обележавамо један од најславнијих тренутака српске историје, наше српске војске. Историја пише, да су на данашњи дан савезници пробили Солунски фронт, а ми знамо да су то били нашe дедe, очеви, српска пешадија. И то за један дан, убрзо потом, после пар месеци је завршен и светски рат. Као члан Већа Oпштине Врачар и члан Удружења потомака, јер мој деда је био учесник Првог светског рата, поносна сам што могу данас заједно са свима вама да положим венац , да одам почаст палим борцима. На овај начин преносимо млађим генерацијама поруку да морају поред тога што данас много другачије живимо него раније, да нађу време, љубав и поштовање за наше претке, борце који су животе дали за нашу Србију“, рекла је Мирјана Митровић.

Пробој Солунског фронта сматра се једном од највећих победа српске војске у историји. Такође, овај догађај у националној историји има још већи значај због жртава српских војника, за које и онда и данас знамо, нису биле узалудне. Ову чињеницу истакли су и учесници данашњег скупа.
Пробој Солунског фронта почео је у зору 14. септембра 1918. године, а резултат те операције били су капитулација Бугарске, Аустро-Угарске и Немачке, ослобођење Србије, прелазак српске војске у прекодринске крајеве и стварање Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, која је проглашена у Београду 1. децембра 1918.
Савез удружења потомака ратника Србије 1912-1920. „Војвода Петар Бојовић“ је друштвена, борачка, патриотска организација, која чува и развија светле традиције наше славне прошлости са тежиштем на периоду од 1912. до 1920. године.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *