Други Викенд уличне уметности

Божидарац и Street Art Belgrade вас позивају на други Викенд уличне уметности на Врачару који ће се одржати од 2. до 4. октобра у простору центра Божидарац. Циљ викенда је да приближи уличну уметност, широј јавности кроз серију радионица, изложби, шетњи на отвореном и предавања. Викенд је и део и званичног програма у оквиру Дана европске баштине на Врачару.
У оквиру викенда уличне уметности уз подршку Аустријског културног форума амбасаде Аустрије, представница једног од највећих street art фестивала у Европи, Calle Libre из Беча, Marina Bartolleti ће одржати предавање. Марина ће са публиком поделити развојни пут овог успешног фестивала, искуства и изазове са којима су се суочавали.
Познати уметник Петар Поповић Piros ће водити street art радионицу за сениоре, другу по реду ове године. Сениори ће имати прилику да сазнају више о уличној уметности, о мотивима и инспирацији које уметници имају приликом стварања, као и да створе своја уметничка дела, а главна инспирација ће бити калиграфија. Број места је ограничен за наведену радионицу, а заинтересовани сениори се могу пријавити на линку 
овде до среде, 30. септембра.  Предавање на отвореном о уличној уметности уз шетњу по Врачару ће водити историчарка уметности Љиљана Радошевић из организације Street Art Walks Belgrade, На предавању ће се открити богатсво уметности на улицама, али и разумети разлике између различитих појава (графити, street art мурали), њихових локалних и глобалних историја, различититих техника и уметника који могу да се виде на Врачару.
Циљ Викенда уличне уметности је добијања дугорочног разумевања и подршке локалне заједнице: кроз осликавање фасада зграда у сарадњи са стамбеним заједницама, чување постојећих мурала, интересовање да се одлази на изложбе и фестивале који су везани за уличну уметност, фотографисање и документовање уличне уметности и дељење стечених знања са пријатељима, комшијама, колегама, породицом – што је најважнији и најискренији начин да се ова уметност заштити и сачува као културно наслеђе.
Викенд уличне уметности организује Street Art Belgrade (Удружење грађана “Kруна”) и Божидарац уз подршку Аустријског културног форума и амбасаде Аустрије.  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *