СЕЋАЊЕ НА ЦАРЕВЦА

У галеријском простору Градске општине Врачар премијерно је отворена изложба „Свилен конац – Царевчево златно гудало“ посвећена Властимиру Павловићу Царевцу у оквиру програма „Царевац на Врачару“ који се организује трећу годину заредом као део европске манифестације “Дани европске баштине”. Изложбу су припремили врсни познаваоци дела Властимира Павловића Царевца, мр Мирјана Дробац и проф. Никола Рацков.

Осврт на стваралаштво и значај виолинисте, педагога, родоначелника наше народне музике и оснивача Народног оркестра РТС-а приказан је фотографијама на седам покретних паноа. Изложбом се обележава и 125 година од рођења великог уметника који је највећи део свог живота провео управо на Врачару. Дипломирао је права и бавио се адвокатуром, али га је од свега, ипак срце највише вукло ка музици. Од правника, постао је човек који је најзаслужнији за очување наше музичке културне баштине и практично творац народне музике коју сада имамо.

На изложби су били присутни гости из Великог Градишта, начелник Управе општине Велико Градиште, Сања Стојадиновић и директор Културног центра Велико Градиште, Браниславка Величковић и уметнички директор Фестивала „Царевчеви дани“, мр Мирјана Дробац, а програм је водио председник Уметничког савета Фестивала, проф. Никола Рацков.

У име домаћина, госте су дочекали чланови Већа, Мирјана Митровић задужена за културу и Драги Лукић за ресор образовања. У поздравном говору, Мирјана Митровић изразила је задовољство што значајном манифестацијом посвећеном родоначелнику српске народне музике, Градска општина Врачар отвора сезону културних дешавања након паузе изазване корона вирусом. „Општина Врачар је позната по организовању разноврсних, квалитетних културних програма и надам се да ћемо убудуће наставити да организујемо догађаје који су привлачили велики број Врачараца и Београђана“, рекла је Митровић.

На свечаном отварању изложбе приређен је кратки музички програм под називом „Сећање на Цара”. Наступили су вокални солисти Ана Бекута и баритон Оливер Њего уз инструменталну пратњу квартета Илије Павловића.

Осим што се сећање на Царевца обележава сваке године у оквиру Дана европске баштине, Градска општина Врачар поставила је и Спомен – таблу Властимиру Павловићу – Царевцу на углу улица Борислава Пекића и Мекензијеве 2016. године, негујући традицију и спомен на великане и значајне личности српске историје.

Градска општина Врачар по пети пут организује богат и разноврстан програм у оквиру европске манифестације „Дани европске баштине“ за грађане Врачара и све заинтересоване Београђане у периоду од 21. септембра до 4. октобра 2020. године. Овогодишња тема најраспрострањеније културне манифестације свих грађана Европе је „Наслеђе и образовање – Знање за будућност“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *