Уведена рециклажа у Божидарцу

Свет би изгледао много другачији да сви рециклирају. Било би чистије и више би користили расположиве ресурсе. Депоније би се смањиле, а и природа би се обновила. Вођени тиме, Божидарац је склопио уговор са градским комуналним предузећем Градска чистоћа и започео процес рециклирања отпада. Директор Божидарца, Владимир Kљајић, је приликом потписивања уговора и увођења канти за сортирање отпада изјавио, ”Морамо драстично побољшати своје навике рециклирања – и код куће и у школама и на радним местима. Ми у Божидарцу се трудимо да будемо модеран културно-образовни центар који не само да разуме значај рециклирања већ желимо да будемо и промотер циркуларне економије која подразумева да се отпад смањи за разлику од тренутног линералног модела који подразумева да се ресурси и енергија наше планете користе како би се произвело што више производа од којих ће највећи део завршити на депонији.”
Подсетимо се на тренутак зашто рециклирамо. Kада нешто старо претворите у нешто ново, то на више начина доноси корист животној средини. Материјали и природни ресурси се не троше. Енергија се штеди током производног процеса. На депоније одлази мање отпада. Да не спомињемо, да помажемо у заштити дивљих животиња.
САВЕТИ ЗА РЕЦИKЛАЖУ

  •  Ево неколико савета за ефикаснију рециклажу.
  • Уверите се да је чисто! Један прљави производ може контаминирати цео контејнер. На крају може довести до тога да се предмети који се могу рециклирати преусмере на депонију.
  • Поравнајте картон. Ово ће уштедети простор у канти и створити простор за више рециклирања.
  • У куповини потражите производе направљене од рециклираних материјала, поготово кесе.
  • Пре него што рециклирате, размислите о смањењу свог отпада и поновној употреби предмета на нови начин.
  • Проширите причу! Охрабрите друге да рециклирају са вама.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *