Викенд уличне уметности – Street Art шетња и предавање ”Calle Libre”

У оквиру другог Викенда уличне уметности, а у сарадњи са Белграде Стреет Арт-ом, и уз подршку Аустријског културног форума амбасаде Аустрије, организовали смо предавање о једном од највећих стреет арт фестивала у Европи, ”Calle Libre” из Беча. Предавање је одржала представница фестивала, Марина Бартоллети, а са публиком је поделила занимљив и не тако лак развојни пут овог успешног фестивала. Присутни посетиоци су имали прилику да чују искуства и изазове са којима су се суочавали, али и такође да увиде разлике и сличности између уличне уметничке сцене у Србији и Европи. Предавање је употпунила и изложба фотографија Александра Ђорђевића, на којима су приказани неки од најзанимљивијих радова уличне уметности.
За крај другог викенда органзиовано је и предавање на отвореном о уличној уметности уз шетњу по Врачару коју је предводила историчарка уметности Љиљана Радошевић из организације Street Art Walks Belgrade. Кроз веома посећену и занимљиву вођену туру завирили смо у богатсво уметности на улицама, и спознали разлике између различитих стилова графита и мурала. Кренули смо из Божидарца, и прва тачка нам је био графит који је осликан на првом викенду уличне уметности и који управо краси зидове Божидарца, а радио га је познати стреет арт уметник ”Junk”. Током шетње могли смо да чујемо и историју настајања, као и које су неке од порука која улична уметничка дела остављају за собом.

Желимо да се захвалимо партнерима Белграде Стреет Арту на коорганизацији али и подршци Аустријског културног форума и амбасади Аустрије, као и Министарству културе Србије, а Божидарац ће наставити да својим активностима, поред уметности и културе, грађанима и грађанкама нуди занимљиве активности које их укључују али и скрећу пажњу од свакодневног стреса са којима се сви сусрећемо.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *