ОДРЖАНА ПРВА СЕДНИЦА СТРУЧНО-ОПЕРАТИВНОГ ТИМА ЗА ОСОБЕ СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

На Међународни дан смањења ризика од катастрофа, 13. октобра, одржана је прва седница Стручно-оперативног тима за помоћ особама са инвалидитетом (СОТ) у ситуацијама проглашеног ратног стања, ванредног стања или ванредне ситуације, који чине руководилац тима Ирена Лакобрија Делић, координатор Канцеларије за особе са инвалидитетом и чланови и чланице: Снежана Лукић, руководилац Дневног боравка за децу оболелу од аутизма „Корнелије Станковић“, Мимица Живадиновић, испред Центра за самостални живот особа са инвалидитетом, Слађана Гордић, испред Градске организације глувих Београда. Састанку су приствовали Дарко Миленковић, члан Већа и Никола Прица, секретар Црвеног крста Врачар.

Дарко Миленковић је на почетку седнице обавестио пристутне о активностима које је Градска општина Врачар спровела у време ванредног стања, а које су биле усмерене на помоћ и подршку најстаријим суграђанима и особама са инвалидитетом. „Волонтерски сервис је био на услузи свима којима је била потребна набавка намириница, лекова, плаћање рачуна и друго, а пакети помоћи дељени су свим социјално угроженим групама, старим лицима, као и особама са инвалидетом. Све информације о мерама за сузбијање епидемије корона вируса, превођене су на знаковни језик, и постављане су на youtube канал Канцеларије за особе са инвалидитетом. Такође, како бисмо олакшали комуникацију са глувим лицима, обезбедили смо донацију маски са провидним делом преко уста, а обезбедили смо дезинфекциона средства за организацију глувих. Истакао бих и да смо помогли Краљеву да обезбеде приступачне информације за глуве и наглуве, те смо и њихове релевантне информације преводили на знаковни језик“, саопштио је Миленковић.

Чланови СОТ-а су представили активности које су спроводили у време ванредног стања, као и проблеме са којима су се суочавали они и њихови корисници. Изразили су задовољство радом општинског волонтерског сервиса и кол центра који је изузетно функционисао, као и захвалност за брзу испоруку пакета помоћи особама са инвалидитетом. Такође су предложене мере којима ће се унапредити положај особа са инвалидиетом у ванредним ситуацијама, а закљуци са седнице биће прослеђене Штабу за ванредне ситуације.

Препознајући значај инклузивног приступа у смањењу ризика од катастрофа и управљању ванредним ситуацијама, посебно неопходност укључивања особа са инвалидитетом, Канцеларија за особе за инвалидитетом Градске општине Врачар иницирала је оснивање Стручно-оперативног тима за помоћ особама са инвалидитетом при Штабу за ванредне ситуације. Дефинисано је да задатак СОТ-а, у ситуацији проглашења ратног стања, ванредног стања или ванредне ситуације буде место комуникације између Штаба и особа са инвалидитетом, затим заступање интереса особа у смислу препознавања потреба у датој ситуацији и предлагање решења и мера за превазилажење проблема које особе са инвалидитетом могу имати, као и деловање на терену и пружање стручно-оперативне подршке Штабу и особама са инвалидитетом.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *