Дан примирја у Првом светском рату

У Србији и свету се обележава Дан примирја, у знак сећања на 11. новембар 1918. године, када су силе Антанте потписале примирје са Немачком и тиме окончале Први светски рат.
Примирје у Првом светском рату потписано је на данашњи дан 1918. године у шуми код француског града Компјења, у специјалном вагону маршала Фердинанда Фоша, и било је на снази све до закључивања коначног мировног споразума у Версају, 28. јуна 1919. године.
Дан примирја се обележава у исто време у свим главним градовима држава победница.
У до тада најстрашнијем сукобу који је свет видео, према подацима Конференције мира у Паризу 1919, Србија је изгубила 1.247.435 људи, односно 28 одсто целокупног становништва које је имала по попису из 1914. године. Од тог броја погинуло је или умрло од рана и епидемије 402.435 војника.
Као главни мотив за амблем овог празника користи се цвет Наталијине рамонде, а у амблему се појављује и мотив траке Албанске споменице, која се налази изнад цвета.
Председник Србије Александар Вучић уручиће поводом обележавања Дана примирја у Првом светском рату одликовања заслужним појединцима и институцијама у борби против ковида-19, као и другим личностима, најављено је из Председништва.
На листи добитника су, према сазнањима медија, доктори Предраг Kон, Мијомир Пелемиш, Срђа Јанковић, Бранислав Тиодоровић, Владимир Ђукић, Горан Стевановић, Ивана Милошевић, Даница Грујичић и Небојша Лађевић.
Увертира за обележавање празника било је почасно испаљивање десет плотуна са Савске терасе на Калемегдану.
Дан примирја у Првом светском рату се као државни празник у Србији прославља од 2012. године.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *