САСТАНАК СА ПРЕДСТАВНИЦИМА ГРАЂАНА О ОЧУВАЊУ ИСТОРИЈСКОГ ЈЕЗГРА ВРАЧАРА

Заменик градоначелника Града Београда Горан Весић, председник Градске општине Врачар проф. др Милан А. Недељковић и главни урбаниста Града Београда Марко Стојчић састали су се са представницима: удружења грађана „Тополска“, Друштва за улепшавање Врачара и Друштва за уређење и улепшавање Крунског венца и разговарали о очувању историјског језгра Врачара. Састанку су такође присуствовали и народни посланик у Скупштини РС др Угљеша Мрдић, директор Урбанистичког завода Београда Весна Тахов, директор Завода за заштиту споменика Оливера Вучковић, Александар Кемивеш, саветник председника ПКС, Марко Мандић, начелник Управе Градске општине Врачар Гордана Баста као и шеф Кабинета председника Градске општине Врачар Никола Јеленковић.

Након састанка са представницима грађана Врачара који су окупљени у ове три грађанске иницијативе, заменик градоначелника је изјавио: „Имали смо један добар разговор на којем смо констатовали шта све има Врачар, какве све културно-историјске вредности треба заједно да чувамо. Направили смо један договор, а то је да заједно радимо на развоју и чувању Врачара, тако да ће убудуће представници ова три удружења – као представници грађана и грађанки Врачара, учествовати на отвореним и затвореним седницама Комисије за планове и давати своје предлоге и иницијативе када се усвајају урбанистички планови за Врачар. Тако ћемо наћи меру између тога да се Врачар развије као и Београд, а да се сачува оно што имамо од културно историјске баштине“.

Горан Весић је изјавио и да су на састанку представници удружења обавештени о томе да ће на Врачару бити проглашено пет културно историјских целина. Први је део уз Кнеза Милоша, који је делимично и на Врачару. Потом Смиљанићева улица као друга и Крунска улица као трећа целина. Крунски венац као четврта и Котеж-Неимар као пета целина, а да се за следећу годину припрема проглашење Источног Врачара као шесте културно – историјско целине. „Када томе додамо да је већ предложено проглашење потеза око Храма Светог Саве то значи да никада више објеката и делова Врачара није било стављено под заштиту. Разговарано је о томе како ће бити реконструисана Каленић пијаца, чију реконструкцију почињемо следеће године, затим реконструкција позоришта „Дадов“ које нас такође чека следеће године. Поред тога, разговарали смо о реконструкцији Црвеног крста, где ћемо расписати конкурс за идејна решења, а потом и за саму реконструкцију, где ћемо уклонити и окретницу и бензинску пумпу и направити један заиста леп трг“, изјавио је Весић и додао је разговарано и о заштити Градића Пејтон, да се врати у првобитно стање и да простор буде намењен старим занатима, галеријама, проширењу Макензијеве улице, проглашењу улице Кнегиње Зорке у пешачко – бициклистичку, уређење Митићеве рупе, да се убудуће на фасаде стављају уметничка дела: скулптуре, витражи, да фасаде буду уклопљене у амбијент и читавом низу пројеката који се реализују на Врачару како би се ова општина учинила бољом. Такође је напоменуо да се ради на измени Закона о буци, уводи се потпуно нови систем, у којем ће комунални инспектори моћи мерачем буке на лицу места да казне све оне који емитују буку већу од дозвољене. Раде се акустичне зоне на територији града, где се прво мере извори буке, а исто се односи и на пару и мирисе.

„Ово је прави пример сарадње оних који у овом тренутку могу да одлучују, а то смо ми као представници власти, како Града, тако и Општине, и грађана који су наравно заинтересовани да њихов део града буде што очуванији. Добро је што смо и ми грађани Врачара и што наравно имамо исти интерес као и они који нису на функцијама, а то је да наш Врачар буде сачуван. Ово је добар пример како можемо да радимо у свим деловима града, како можемо грађане да слушамо и да заједнички чувамо оно што имамо. Констатовали смо да немамо баш много културно – историјске баштине да бисмо се тако лако расипали и лако уништавали. Недавно је одлуком заустављена израда 21 плана на Врачару. Ми ћемо заједно са представницима грађана разговарати о тим плановима, они који нису спорни ће наставити да се спроводе, они који су задирали у културно – историјску баштину Врачара су већ заустављени, а проглашење ових целина ће бити потпуно стављени ван снаге и никада неће моћи да буду реализовани, јер Врачар треба да остане мирно место за живот“, закључио је заменик градоначелника и истакао задовољство што је овај састанак показао да сви заједно можемо да имамо исти циљ, без обзира на политичке и било какве друге разлике, а то је да чувамо нашу земљу.

Председник Општине Врачар је у обраћању медијима истакао да су на данашњем састанку представници удружења грађана изнели своје сугестије како да Врачар буде лепши, и да су такође изнели захтеве и сугестије да не буде нелегалне градње. „Тренутно изграђујемо два спортска центра, унапређујемо спорстки центар у Сјеничкој, где постоји затворени базен, и сви објекти на том делу ће и даље да се изграђују и дограђују. Такође, на Јужном булевару 69 градићемо олимпијски базен са покретним кровом који ће се у зимским месецима затварати и користиће се тај објекат током целе године. Планирана је и приземна спортска дворана за све активности које Врачарци већ годинама траже у обраћањима Градској општини Врачар. Сматрамо да то треба да буде изграђено“, изјавио је први човек Општине говорећи о пројектима који се планирају на Врачару.

„Такође, утврдили смо и пет историсјко – културних целина које ће бити под заштитом Завода за заштиту културних споменика и то је јако значајно. Сугестије грађана испред ових удружења су биле веома конструктивне и они су предложили да још неки делови буду део тих пет културно – историјских целина. Друштво за улепшавање Врачара и удружење „Тополска“ дали су и сугестију за парк Војводе Петра Бојовића да се споменик стави у целости, а садашњa биста пребаци у једној од наших школа“, изјавио је председник Недељковић и подсетио да је свака зграда на Врачару једна културна целина, један историјски објекат и то је нешто што је на данашњем састанку дефинисано. Председник је закључио да ће општина Врачар изгледати много лепше и да ће сачувати своје знаменитости, као што је Каленић пијаца где је током реконструкције вођено рачуна о сваком детаљу како би она сачувала свој првобитни изглед из 1921. године када је почела са радом.

Представник удружења грађана „Тополска“ Јасна Ђокић је у обраћању медијима изјавила да су они апсолутно ванполитичка организација и да су присуствовали састанку како би се услови живота на Врачару сачували. Јасна Ђокић је истакла да су наишли на огромно разумевање представника и Општине и Града да се конзервирају целине за заштиту. „Посебно бих истакла оно што никада до сада није било, да ће под заштитом Завода за заштиту споменика културе бити заштићено око 400 објеката – дакле кућа, зграда, једна по једна, из различитих улица. Дакле на њима се може вршити само конзервација и оне се не могу  рушити. То до сада није био случај. Исто важи и за конзервацију објеката који су од општег интереса, као што је на пример Трећа мушка гимназија или некадашња Осма београдска гимназија или базен на Црвеном крсту. Оно што је за нас јако битно јесте да ће бити координације и сарадње и са Градом и са Општином, са којом већ и сарађујемо. Надам се да ће то побољшати услове живљења, јер ће се пре свега водити рачуна о квалитету живота“, закључила је Јасна Ђокић.

Главни урбаниста Марко Стојчић истакао је да су овом састанку присуствовали грађани Врачара, потпуно аполитични, који су овде дошли да пренесу своје идеје за укупно уређење општине Врачар. „Ми имамо пуно пројеката које реализујемо овде и изнели смо већину њих. Упознали смо их са детаљима и са идејама које желимо да реализујемо. Оно што је био главни циљ овог састанка јесте да прихватимо  њихову помоћ на свим пројeктима, са највећим акцентом на плановима. Као што знате ми смо зауставили поступак усвајања и израде свих планова нa територији Општине и имамо сумње да у много од тих планова инвеститори желе да ураде нешто што нити грађани општине Врачар, нити ми желимо да буде коначни резултат. Тако да смо се данас договорили да један по један план дођу на Комисију за планове и да се на сваку од тих затворених седница  позову представници ових удружења који су данас били и да нам помогну да заједно дођемо до нечега што ће бити наш предлог за јавни увид и да такав план, који је прошао тријажу грађана који станују на овој општини, и који по мени могу и најбоље да кажу шта је нешто што припада овом простору на којем станују. Такве планове ћемо понудити на јавни увид и коначно ће такви планови бити усвојени и такве објекте ћемо имати изграђене у оним деловима који још увек могу да буду изграђени“, изјавио је главни урбаниста и додао ће Град Београд покушати да највећи део амбијенталних целина које људи доживљавају као аутентични Врачар остави такве какви су сада, наравно са реконструисаним фасадама и да ће на тај начин врло брзо бити заокружено оно што се зове целина Врачара, у смислу потпуне урбанизације и престанка градње.

Овај састанак је још један у низу показатеља да Град, Општина и грађани могу и желе заједно да раде за бољи, лепши и уређенији Врачар.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *