ОДРЖАНА 6. СЕДНИЦА ОДБОРА ЗА ФИНАНСИЈЕ, РЕПУБЛИЧКИ БУЏЕТ И КОНТРОЛУ ТРОШЕЊА ЈАВНИХ СРЕДСТАВА НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ РС

У свечаној сали Градске општине Врачар одржана је данас 6. седница Одбора за финанисије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава Народне скупштине Републике Србије. Седници су присуствовали председник Одбора др Александра Томић, директор Државно ревизорске институције (ДРИ) др Душко Пејовић, председник Градске општине Врачар проф. др Милан А. Недељковић и председник Пододбора за разматрање извештаја о обављеним ревизијама Државне ревизорске институције др Милорад Мијатовић.

Седница Одбора оджана је у Општини Врачар с обзиром да је од свих институција код којих је ДРИ у 2020. години вршила ревизију консолидованих финансијских извештаја за претходну годину, ДРИ утврдила да је финансијски извештај ГО Врачар урађен у складу са Законом о буџетском систему и другим прописима.

На самом почетку седнице председник Одбора др Александра Томић истакла је да се данашња седница одржава у Општини Врачар не само да би се расправљало о извештајима ДРИ Општине Врачар, већ и о стратешким извештајима које ДРИ подноси овом Одбору сваке године за претходну годину. „Ми смо овде на препоруку господина Пејовића с обзиром да један од најбољих извештаја јесте управо извештај Општине Врачар. С обзиром да смо у обавези да, према Акционом плану програма управљања јавних финансија, који Влада Републике Србије шаље Европској комисији, као Одбор одржимо четири седнице ван седиштa, ми смо изабрали да одлазимо у локалне самоуправе сваке године, и велико нам је задовољство што се данас налазимо овде“, изјавила је председник Одбора.

Председник ДРИ др Душко Пејовић изјавио је да ће се данас говорити о финансијским извештајима ГО Врачар за 2019. годину, који су ревидирани у току ове године, а након тога о секторским извештајима, и о Извештају о раду ДРИ за 2019. годину и финансијском плану институције за 2021. годину и пројекцијама за 2022. и 2023. годину. „ГО Врачар је, поред извештаја Аутономне покрајине Војводина, једина локална власт која је добила позитивну оцену на своје финансијско извештавање. То значи да су искази дати у финансијским извештајима, у билансима истинити и објективни, и да на реалан и истинит начин одражавају стање, пословни резултат, пословне промене, и да су оне исказане у складу са стандардима и важећим прописима. О Секторским извештајима ћемо детаљније говорити, а што се тиче Извештаја за Институцију, он се налази на сајту и Институције и Народне скупштине, и о томе ће се и у пленуму говорити“, рекао је др Душко Пејовић.

Говорећи о детаљима о Извештају Институције, председник ДРИ је истакао да је то први Извештај у којима се налази неколико ствари које до сада нису биле у Извештају. „То је најпре ревизија консолидованог извештаја Републике Србије, дакле на општем нивоу државе и то је нешто што могу, и у име Институције и испред ових органа да кажем да је то прва Институција, не само у бившој Југославији, него и шире, која врши ревизију од своје консолидације. Друго, ми примењујемо наша правила где преко 70% или најмање 70% извршења буџета, не само локалне власти, него и на државном нивоу ревидирамо. То значи да је ово први Извештај који има толики обим обухвата ревидираних прихода и расхода“, рекао је Пејовић и додао су се највећи проблеми појавили у јавним набавкама, неевидентирању или погрешном или непотпуном евидентирању нефинансијске и финансијске имовине, у погрешним обрачунима плата и зарада, као и у другим стварима које детаљно стоје у Извештају. Председник ДРИ је закључио да је претходне године ревидирано 12 ревизија сврсисходности, до 2019. године су рађене 2 ревизије, ове године 13, а за идућу годину је у плану да се унапреди односно успостави још један тим, како би се повећао број ревизија сврсисходности.

Председник Градске општине Врачар проф. др Милан А. Недељковић истакао је да је Општини велика част што се овде одржава 6. седница Одбора за финанисије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава са Државном ревизорском институцијом, као и да је Општини велико задоивољство што је добила одличну оцену за 2019. годну. „У првој половини ове године вршена је контрола финансијског пословања Општине Врачар и ми смо у свим извештајима испунили одговоре, тако да смо оцењени позитивном оцена и због тога је ДРИ предложила нашу Општину за одржавање ове 6. заједничке седнице. Могу да вам обећам да ћемо и надаље наставити са таквим радом, јер сматрамо да је неопходно једно домаћинско пословање у оваквој ситуацији, посебно током пандемије ковида. Овакав рад представља један начин пословања које утире успех сваке општине у даљем просперитету и четворогодишњем плану који смо поставили пред собом“, закључио је Недељковић.

Седници Одбора присуствовали су и заменик председника Општине Дејан Рибаћ, чланови Већа Рајко Танасијевић и Биљана Ракић, начелник Управе Градске општине Врачар Гордана Баста, помоћник председника Марко Никићи шеф Кабинета Никола Јеленковић. Седници су присуствовали и посланик у Народној скупштини Републике Србије др Угљеша Мрдић, као и потпредседник ДРИ др Бојана Митровић са сарадницима.

На седници су представљени: Извештај о ревизији консолидованих финансијских извештаја завршног рачуна буџета Градске општине Врачар за 2019. годину и секторски извештаји Државне ревизорске институције – Сектори број 1 и 3. Такође је разматран Извештај о раду Државне ревизорске институције за 2019. годину, као и извештаји Пододбора за разматрање извештаја о обављеним ревизијама ДРИ о разматрању секторских извештаја- Сектор број 1 и Сектор број 3 ДРИ, са предлогом закључка.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *