Упознајте градоначелнике Београда 20. века – блок онлине предавања

Božidarac Digital и Историјски забавник вас позивају на два онлине предавања са темом ”Градоначелници Београда 20. века”. Осврт и фокус предавања ће бити на градоначелника Владу Илића и градоначелника Бранка Пешића. Прво предавање о Влади Илићу ће бити одржано у петак, 27. новембра, односно о Бранку Пешићу у суботу, 28. новембра. Оба предавања ће бити са почетком у 20 часова. Пријаву нађите у наставку.
Двадесети век је век великих страдања, два светска рата су однела огромне жртве, али такође 20. век је и век градова и урбанизације. Милиони људи широм света су кренули у миграцију са села у градове. Србија, а касније и Југославија је сведок свих тих тектонских промена које се пре свега огледају на промену начина живота. Градоначелници као челне особе града се поистовећују као домаћини који требају да се постарају да живот у граду буде што је могуће бољи и квалитетнији. Неки градоначелници су успели у томе, неки нису. Разлози за неуспех су бројни, од спољних фактора као што је рат до унутрашњих као што је економија али су неки ипак успели да буду препознати као добри домаћини. Данас тај израз је промењен развојем модерних градова и често захтева такозвано менаџерисање градом. Свакако увек има оних који оставе неизбрисив траг пре свега на изглед града. Такви су били и градоначелник Влада Илић али и Бранко Пешић. Први је представник прве половине, а други друге половине 20. века.
Придружите нам се овог петка и суботе од 20 часова на путовање кроз Старо сајмиште, Бео зоо врт, Главну пошту али и мост Газела, Мостарску петљу, Београђанку али и многе друге иконичне зграде које је наведени двојац надгледао и иницирао.
Пријавите се одмах на линку овде.
О предавачу:
Александра Богдановић је мастер новинарства и већ дуги низ година се бави историјским темама. Оснивач је Фејсбук и Инстаграм групе Историјски забавник које заједно броје преко 200 хиљада пратилаца. Септембра 2019. године покренула је и сајт Историјски забавник на коме свакодневно објављује текстове о занимљивостима из светске и домаће историје и који је ове године по избору магазина PC press проглашен за најбољи у Србији у категорији Kултура и образовање.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *