Упознајте Калемегдан са нама онлине

Božidarac Digital и “Фрагменти прошлости” вас позивају на ново јесење онлине предавање о монументима Калемеграна, у суботу, 05.децембра, са почетком у 20 часова. Бесплатну пријаву нађите у наставку. Предавањем ће бити обухваћен историјат парка Kалемегдан, од турског до социјалистичког доба, као и готово свих споменика, скулптура, степеништа, здања који се налазе у овом музеју на отвореном. Калемегдан је највећи београдски парк коме већина зна врло мало. Истовремено је најзначајнији културно-историјски комплекс, у којем доминира Београдска тврђава изнад ушћа Саве у Дунав. Поводом недавног постављања јединог преосталог фрагмента порушеног споменика Kарађорђу на Kалемегдану, предавање је тематски још актуелније. Живот на гребену над ушћем Саве у Дунав у континуитету траје више од два миленијума. Пуних шест векова протекло је од времена када је Београд, први пут у својој историји, постао престони град. Језгро око кога се до данас оформила двомилионска агломерација представљају Београдска тврђава и Калемегдански парк. Они чине јединствену просторну целину на којој су јасно видљиви остаци Тврђаве, подељене на Горњи и Доњи град, са два јасна стилска обележја – елементи средњовековне архитектуре прожимају се с доминантним барокним решењима карактеристичним за XVIII век. Калемегдански парк, Велики и Мали, настао на простору некадашњег градског поља, место је одмора и уживања.
Подсетимо се заједно на споменике који овековечују време, догађаје и људе, у суботу, 05. децембра. Пријавите се на линку овде.
О предавачу:
Милорад Стокин се бави истраживачким и предавачким радом у домену српске културне историје. Аутор је једне књиге и више научних радова. У великом низу предавања издваја она која је је одржао у Галерији 73 на Бановом Брду, Центру за образовање и културу “Божидарац”, Дому Јеврема Грујића. Такође је био гостујући предавач Факултета савремених уметности у Београду. Аутор је и уредник странице Фрагменти прошлости коју тренутно на Фејсбуку и Инстаграму прати преко 145.000 људи. Запослен је као професор музичке културе у Основној школи “Бранко Радичевић ” на Новом Београду. По вокацији је мастер музички уметник – соло певач, а од недавно мастерант културологије на Факултету политичких наука у Београду.

Подршка ГО Врачар
*Део текста најаве је преузет са сајта ЈП Београдска тврђава

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *